Nie macie czasu na długie przygotowania? Zapominacie zrobić śniadania i jedyne co udaje wam się wypić, to poranna kawa? Nic nie szkodzi. Ten kremowy i niezwykle sycący dodatek da wam namiastkę klasycznej bulletproof coffee. Połączenie tłuszczu, aromatycznego espresso i cynamonu. Sprawdźcie, jak ją przygotować, aby była jeszcze lepsza na co dzień.

Przepis na kawę z masłem orzechowym

Kawa z masłem orzechowym to następstwo kawy z dodatkiem masła czy oleju kokosowego. Pamiętajcie, aby podczas wyboru orzechowego dodatku szukać tego z dobrym składem. Powinien zawierać jedynie prażone orzechy arachidowe. Zbędny jest olej palmowy czy shea.

Jak od razu poznać, że masło orzechowe jest niskiej jakości? Nie nabierajcie się na słowa typu "krem", "smarowidło" itdp. To dopuszczalne nazewnictwo tych, które mogą zawierać inne oleje niż te z orzechów arachidowych.

Składniki:

  • 2 shoty espresso,
  • szklanka napoju roślinnego lub mleka,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego niesolonego.

Przygotowanie:

  1. Zaparzcie mieloną kawę w ekspresie lub kawiarce.
  2. Możecie użyć także kawy rozpuszczalnej.
  3. Napój roślinny lub mleko wlejcie do garnka i zagotujcie.
  4. Po kilku minutach dodajcie cukier i masło orzechowe.
  5. Po wymieszaniu przelejcie do espresso.
  6. Świetnie smakuje z dodatkiem cynamonu lub goździków.