Ta prosta i szybka sałatka śledziowa zawsze robi furorę na stole i błyskawicznie znika z talerzy. Idealnie sprawdzi się nie tylko na święta czy rodzinne imprezy, ale i jako szybkie danie na kolację czy przekąskę na zimno. Cały sekret smaku tkwi tu w 1 dodatku, który prawdopodobnie macie w kuchniach, ale do tej pory nie łączyliście go ze śledziami.

Co dodaje się do sałatki śledziowej?

Klasyczny przepis na sałatkę śledziową to tylko rybne filety, ziemniaki i gotowane jajka. Warto jednak nieco poeksperymentować i dodać coś jeszcze. Jak zrobić sałatkę śledziową, żeby była wyrazista i aromatyczna? Wystarczy dodać do niej kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Ten aromatyczny dodatek sprawi, że śledzie nabiorą znacznie więcej charakteru i będą apetycznie pachniały.

Co więcej, do takiej mieszanki warto też dorzucić marynowaną cebulkę ze słoika ze śledziami, która zwykle się marnuje po wykorzystaniu ryb. Jest to jednak genialny dodatek pełen bogatego smaku, który aż żal wyrzucać do kosza. Zobaczcie, w jakich proporcjach wymieszać to wszystko, aby uzyskać idealną kombinację, od której trudno się będzie oderwać.

Przepis na sałatkę śledziową

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych marynowanych,
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 ząbki czosnku,
  • marynowana cebula ze śledzi,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Płaty śledziowe kroimy w średniej wielkości kawałki, a jajka, ogórki kiszone i ziemniaki w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulkę marynowaną drobno siekamy. Wszystko mieszamy z majonezem i posiekaną zieleniną oraz doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotowa sałatka śledziowa z sosem czosnkowym najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet przez całą noc. 

Źródło: Youtube.com/@DomowySmakJedzenia