Znacie na pewno bardzo dobrze to uczucie, gdy siedzicie w domu i nagle przychodzi wam ochota na coś słodkiego. I nie chodzi wcale o czekoladki czy ciasteczka tylko ciasto - najlepiej jeszcze lekko ciepłe, prosto z piekarnika. Ruszacie więc do kuchni by sprawdzić, czy macie składniki potrzebne do upieczenia takiego przysmaku.

My mamy przepis na ciasto, które na pewno upieczecie z wykorzystaniem tego, co zawsze macie pod ręką. Nawet nie trzeba wychodzić do sklepu. Samo ciasto jest dość wyjątkowe ze względu na sposób przygotowania. 

Ciasto robione metodą „na opak”

Zwykle ciasta robi się mieszając osobno składniki suche oraz mokre, które następnie łączy się w całość i wyrabia. Poniżej mamy dla was przepis na ciasto, w którym wszystko jest kompletnie na opak. Należy bowiem zacząć nie od jajek czy mąki, ale… dżemu. Do niego dodaje się następnie sodę oczyszczoną i starannie miesza. Dopiero później można dodać resztę składników i zmiksować je na gładkie ciasto. 

Wypiek jest bardzo puszysty, owocowy i przyjemnie wilgotny. Takie ciasto zrobicie dosłownie w kilka chwil, dlatego jest idealne jako coś „na ząb”, gdy mamy ochotę zjeść coś słodkiego albo odwiedzili nas niespodziewani goście. 

Przepis na ciasto z dżemem

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g dżemu
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie równo 200 g dżemu. Dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej i mieszajcie, aż składniki się połączą.
  2. Jajka wbijcie do osobnej miski i roztrzepcie je trzepaczką albo mikserem.
  3. Następnie do jajek wlejcie olej, wsypcie 200 g mąki i mieszajcie mikserem tak długo, aż masa będzie jednolita i gładka.
  4. Pod koniec do ciasta wlejcie dżem z sodą. Mieszajcie, aż masy się połączą.
  5. Wlejcie ciasto do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier może być tylko na spodzie, a boki posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą).
  6. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie ciasto od 35 do 45 minut, w zależności od piekarnika. Pod koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego!