Jaki smak powinien mieć dobry tort? Jak wszyscy wiemy „nie za słodki”. To jednak nie wszystko. Na tort składa się wiele elementów, a składniki należy odpowiednio dobrać w zależności od tego, jak finalnie ma się prezentować oraz smakować nasz tort. Jeżeli będzie on czekoladowy, nadmierną słodycz można przełamać warstwą lekko kwaśnych owoców między biszkoptami.

Warto też udekorować tort takimi owocami z wierzchu - na przykład truskawkami, borówkami czy malinami. Konieczny będzie też oczywiście krem. Ten można wykonać na kilka sposobów, a składnikiem, który się często stosuje, jest śmietanka.

Jaką śmietankę wybrać do kremu na tort?

Do wyboru mamy dwa rodzaje słodkiej śmietanki, a różnią się one zawartością tłuszczu. Posługując się potocznym nazewnictwem możemy powiedzieć, że chodzi o śmietankę 30% oraz 36%. Której z nich można użyć do zrobienia kremu? Odpowiedź brzmi - obu, ponieważ krem wyjdzie wam z obu rodzajów śmietanki. Jednak zawartość tłuszczu nie pozostaje tutaj bez znaczenia.

Jeśli użyjecie śmietanki 36%, wówczas wasz krem wyjdzie o wiele bardziej aksamitny i gładki niż w przypadku śmietanki 30%. Ona również się nadaje, ale jeśli macie taką możliwość, dobrze jest wybrać jednak bardziej tłustą śmietankę do zrobienia kremu do tortu. 

Jak rozpuścić czekoladę? 

Kolejnym składnikiem, który bardzo często wykorzystujemy w trakcie przygotowywania tortu, jest czekolada. Posłuży do zrobienia kremu, polewy jak i dekoracji. Taką czekoladę należy najpierw rozpuścić i można to zrobić na kilka sposobów. 

  • W garnku - połamaną na kawałki tabliczkę czekolady umieszczamy w niewielkim garnku i powoli podgrzewamy na małym ogniu. Należy cały czas mieszać czekoladę, żeby się nie przypaliła. W trakcie można dodać do niej troszeczkę mleka albo masła, by zmniejszyć ryzyko przypalenia. 
  • W mikrofali - to bardzo szybki sposób, który wymaga jednak naszej uważności. Kawałki czekolady umieszczamy w misce, a tę wkładamy do mikrofali i podgrzewamy na pełnej mocy urządzenia przez 10 sekund. Później należy wymieszać czekoladę i jeszcze raz podgrzać, ponownie przez 10 sekund. Znów mieszamy i jeżeli to konieczne, powtarzamy cały proces. 
  • W kąpieli wodnej - tutaj potrzebny będzie zarówno garnek, jak i miska. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy, aż się zacznie gotować. W kolejnym kroku opieramy miskę nad garnkiem tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Do miski wkładamy czekoladę i powoli mieszamy. Pod wpływem gorącej pary zacznie się rozpuszczać.