To jedno z tych ciast, które zrobicie ze składników, które macie dostępne zaraz pod ręką. Wystarczy mąka, jajka, olej i jogurt. Ten ostatni będzie kluczowy - nie wyrzucajcie opakowania, bo posłuży jako niezawodna miarka. Ciasto jogurtowe kubeczkowe staje się coraz bardziej popularne nie tylko wśród początkujących, ale także tych doświadczonych gospodyń. Szukacie pomysłu na smaczne i tanie ciasto do kawy lub herbaty? To coś dla was!
Przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe
Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 200 g,
- 1 kubek cukru,
- 3 kubki mąki pszennej,
- 1 kubek oleju,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy w misce.
- Dodajemy do sypkich składników jogurt.
- Ubijamy jajka z cukrem na puszystą i białą masę.
- Cienką strużką wlewamy olej.
- Łączymy składniki za pomocą szpatułki.
- Mieszamy kilkakrotnie, tylko do połączenia składników.
- Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Na koniec sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, czy masa jest zwarta i sucha.
Dlaczego w cieście jogurtowym zawsze wychodzi zakalec?
Ciasto jogurtowe nie należy do najłatwiejszych. Wystarczy chwila nieuwagi, a delikatna tekstura może okazać się niewypałem. Należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, które decydują o sukcesie. W pierwszej kolejności sprawdźcie, ile tłuszczu zawiera jogurt, który chcecie wykorzystać. Najlepszym wyborem będzie ten w typie greckiego lub 9% - nada ciastu lepszy smak i lepiej połączy się z resztą składników.
Wszystkie produkty użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu jajka ubiją się na puszystą i białą masę razem z olejem czy innym tłuszczem. Ciasto jogurtowe musi być przygotowywane na świeżo - zaraz po ubiciu składników i wymieszaniu musi trafić do piekarnika. Dzięki temu nie opadnie i nie powstanie zakalec.