Składniki (na 2 porcje):

  • 2 puszki ciecierzycy
  • pół szklanki wody
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki masła
  • łyżka posiekanego czosnku
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżki mascarpone z Piątnicy
  • łyżka przyprawy garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka chilli w proszku
  • łyżeczka świeżego chilli (opcjonalnie)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do dekoracji
  • ryż basmati ugotowany z odrobiną kurkumy

 

Wykonanie (20 minut):

Podsmaż na maśle czosnek z imbirem. Wsyp sproszkowane chilli (a jeśli wolisz pikantniejszy smak, dołóż także posiekaną świeżą papryczkę chilli), kurkumę, garam masalę. Praż przyprawy przez chwilę.

Dodaj pomidory oraz ciecierzycę, dolej pół szklanki wody – wymieszaj całość. Duś przez 10 minut.

Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, połącz wszystko z mascarpone.

Podawaj w misce z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy. Posyp świeżymi liśćmi kolendry.

Więcej przepisów znajdziesz TU