Biała kiełbasa może być podawana na różny sposób. W moim domu rodzinnym skrywała się w żurku wielkanocnym lub była podawana na kapuście i cebuli zasmażanej. Niedawno poznałam sekret, dlaczego u niektórych wychodzi tak dobra. To zasługa pewnej pasty, którą możecie zrobić sami w domu. Już tylko sama zapiekam w garnku żeliwnym, aby na koniec uzyskać aromat i pyszny smak. Każdy prosi o dokładkę na wielkanocnym stole. Jeżeli i wy macie ochotę na przygotowanie jej w ten sam sposób, w Lidlu znajdziecie megapromocję na te garnki.

Garnek żeliwny Ernesto - zapiekanie w wygodnej formie

Garnek żeliwny Ernesto to przede wszystkim wygoda użytkowania. Można w nim zapiekać,l smażyć,m dusić i gotować na parze. W dodatku idealnie nadaje się do gotowania na parze, co pozwoli na zdrowsze podanie niektórych dań. W piekarniku możecie piec w nim aż do temperatury 240 stopni Celsjusza. To idealne rozwiązanie do zrobienia gulaszu, zapiekanki, pizzy w garnku czy chleba. Emaliowane wnętrze pozwala na lepsze i łatwiejsze czyszczenie, które nie nastręczy problemów.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Na płycie indukcyjnej nagrzewa się bardzo szybko i długo utrzymuje ciepło. Są bardzo łatwe w czyszczeniu. Zamówiłem dzisiaj jeszcze 4 sztukę w różnych rozmiarach.

Poszukiwałem patelni do fondue serowego na indukcyjne źródło ciepła. Ten garnek o średnicy 16 cm jest idealny. Po roztopieniu ser jeszcze długo pozostaje przyjemny i ciepły.

Ładny garnek z grubym dnem, świetny do ciasteczek pieczonych na kuchence, fajna mała patelnia dla dwóch osób.

Jak zrobić wiejską białą kiełbasę z pastą z 3 składników?

Wiemy, jak ważne są przyprawy i dobra jakość mięsa do zrobienia idealnej kiełbasy. Tutaj to także sekret 3 składników, tworzących pastę - emulsję. O co dokładnie chodzi? Mianowicie o skórki z łopatki wieprzowej, żółtko oraz czosnek pieczony. Nauczył mnie jej pewien rzeźnik, który znalazł sposób, na wydobycie prawdziwego smaku mięsa z kiełbasy. Idealna do żurku wielkanocnego oraz jako przystawka do chrzanu czy ćwikły.

Taki talerz świetnie sprawdzi się do podawania potraw wielkanocnych. Nie tylko słodkich, ale i wytrawnych!

Składniki:

  • 500 g łopatki,
  • 500 g karkówki,
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 20-22 g soli kamiennej na kg mięsa
  • 3 łyżki wody,
  • jelita wieprzowe,
  • żółtko,
  • 3 cebule,
  • pół główki kapusty białej.

Przygotowanie:

Mięso dokładnie oczyśćcie i wymieszajcie z przyprawami. Podzielcie na mniejsze kawałki. Zamarynujcie w soli i odstawcie przynajmniej na całą noc w lodówce. Następnie upieczcie czosnek na miękko. Wymieszajcie z żółtkiem i skórkami odciętymi z łopatki. Zblendujcie na pastę, aż powstanie doskonała emulsja.

Połączcie ją wraz z mięsem, które będziecie przepuszczać przez maszynkę do mielenia mięsa. Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Przełóżcie do nadziewarki lub dodajcie końcówkę do nadziewania mięsa. Nasuńcie jelita i wyciskajcie mięso na kiełbasę. Zawiążcie i parzcie w gorącej wodzie przez kilkanaście minut. Przełóżcie do garnka żeliwnego wyłożonego siekaną cebulą i kapustą białą. Zapieczcie przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.