Przygotowanie oponek zajmuje mniej więcej tyle czasu, co zrobienie pierogów. Wystarczy rozwałkować dobrze wyrośnięte ciasto i wykrawać okręgi. Kieliszkiem do wódki wycinajcie środki i odłóżcie na bok. Możecie je również dokładać do rozwałkowywanego ciasta. Kluczem do sukcesu jest odpowiedniej grubości ciasto, które nie będzie miało konsystencji gniota po usmażeniu. Sprawdźcie, co dodać zamiast sera, aby były miękkie przez kilka dni od zrobienia.

Jak zrobić oponki serowe, aby nie były twarde i suche?

Do klasycznego ciasta na oponki zawsze dodajecie ser twarogowy lub ten z wiaderka? To dobra metoda na ułatwienie sobie pracy. Niestety już po 2 dniach pączki stają się twarde i niesmaczne. Niestety dodatkowo "piją" tłuszcz, mimo, że dodacie do niego spirytus czy wódkę. Zamiast sera wypróbujcie gęstą i kwaśną śmietanę. Na tyle samo sera użyjcie pół porcji kwaśnej i pół porcji słodkiej, gęstej śmietany. To sprawi, że ciasto będzie elastyczniejsze już na etapie wałkowania.

Smażcie w temperaturze przekraczającej 170 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku będą gotować się w oleju, wsiąkając tłuszcz. To zapobiegnie wyrzuceniu kolejnej partii oponek. Dodawajcie maksymalnie 2-3 podczas jednego smażenia, aby nie obniżyć temperatury oleju.

Czy oponki można zrobić bez dodatku drożdży?

Oponki serowe można napowietrzyć w różny sposób. W zależności od tego, jaki efekt chcecie uzyskać, możecie pokusić się o dodatek:

  • sody oczyszczonej w połączeniu z proszkiem do pieczenia - soda sprawia, że wypiek jest odpowiednio spulchniony, a proszek nadaje mu wysokości,
  • maślanki - zawarte w niej enzymy sprawiają, ze ciasto będzie gładkie i lekko puszyste - w tym przypadku rozwałkujcie ciasto cieniej, niż w przypadku drożdżowej wersji.