Łatwiejszego i szybszego sposobu na śledzie nie znajdziecie w żadnej książce kucharskiej ani zeszycie babci. Nie musicie ich moczyć ani marynować przez wiele godzin. Ten przepis zrobicie dosłownie w 5 minut i z tego, co zwykle macie pod ręką. Brzmi zbyt pięknie, żeby to było prawdziwe? Zobaczcie, jakie to proste. 

Jak zrobić śledzie na szybko?

Aby zrobić 5-minutowe śledzie na ostro, potrzebujecie filetów w oleju, których nie trzeba już moczyć, więc wystarczy tylko odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w niewielkie kawałki. Tak przygotowaną rybną bazę należy tylko zalać banalnie prostym sosem na bazie ketchupu i miodu oraz chrupiących dodatków w postaci cebulki i ogórków konserwowych. Gotowe danie można od razu podawać na stół, jednak jeśli macie choć trochę czasu, warto wstawić je do lodówki, a wtedy jeszcze lepiej przegryzą się smakami. Sprawdźcie sami, a będziecie zachwyceni. 

Przepis na szybkie śledzie

Jak zrobić śledzie w 5 minut? Potrzebne będą: 4 filety śledziowe w oleju, 5 łyżek ketchupu pikantnego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 duża czerwona cebula, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2 ogórki konserwowe, garść koperku, 1 szczypta ostrej papryki i pieprz do smaku.

Filety śledziowe odsączamy na sicie z nadmiaru oleju. W tym czasie szykujemy wszystkie dodatki.

Obieramy i drobno siekamy cebulę, a w nieco większą kostkę kroimy ogórki konserwowe. Następnie mieszamy je z ketchupem oraz miodem i doprawiamy ostrą papryką oraz pieprzem.

Osuszone filety kroimy w paseczki, a następnie polewamy przygotowanym sosem. Na koniec wszystko posypujemy posiekanym koperkiem i gotowe.