Jesienią i zimą nie ma nic lepszego niż pyszne, sycące śniadanie, które zapewni energię na cały dzień. Jednym z naszych ulubionych pomysłów na proste i szybkie śniadanie jest owsianka - która nie tylko wspaniale smakuje, ale również rozgrzewa i zaspokaja głód na wiele godzin. I choć niektórym z nas kojarzy się ze znienawidzonym śniadaniem z dzieciństwa, najwyższa pora ją odczarować. Wystarczy bowiem dodać do niej ulubione owoce i bakalie oraz odrobinę aromatycznych przypraw, by z przedszkolnego koszmaru zmieniła się w jeden z najchętniej przyrządzanych posiłków. Zwłaszcza, że owsiankę można podawać codziennie inaczej, a jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.

Jak przyrządzić idealną owsiankę?

Bazą każdego zdrowego śniadania są ugotowane w wodzie lub na mleku płatki owsiane. Większość przepisów rekomenduje te dwa składniki w proporcjach 2:1 (czyli dwa razy więcej wody niż płatków), ale nie musisz się sztywno trzymać tej zasady. Niektórzy wolą rzadszą owsiankę, inni gęstą - wszystko zależy więc od indywidualnych preferencji. Płatki owsiane gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania można dodać do nich słód (miód, cukier lub ksylitol) oraz przyprawy (np. kardamon, cynamon, odrobinę chilli). Na talerzu dodajemy owoce, posypujemy bakaliami - i voila! Śniadanie gotowe.

Sprawdź przepisy na rozgrzewające zimowe owsianki >>>

owsianka

Shutterstock

--

Zobacz też: Owsianka na każdy dzień tygodnia >>>