Jamie Oliver od wielu lat pokazuje, że gotowanie może być ekscytującą przygodą. Przedstawia przepisy na każda okazję. Od wykwintnych i skomplikowanych, po włoskie specjały, aż do zwykłych domowych, które może zrobić każdy w dosłownie kilka chwil. Dodatkowo Jamie zwraca uwagę, by jego przepisy były nie tylko pyszne, ale też wartościowe i niskokaloryczne.

Swobodnym i bezpretensjonalnym stylem udowadnia, że gotowanie może być prostym oraz ekscytującym doświadczeniem. Jamie Oliver stał się ikoną rewolucji kulinarnej, ponieważ od początku walczył o zmianę nawyków żywieniowych. Do dziś stara się wykazać, że lepszym rozwiązaniem od popularnych fast foodów są nieskomplikowane potrawy stworzone z naturalnych i ekologicznych produktów.

Niedawno podzielił się genialnym przepisem na ciasto, z którego można zrobić 4 różne potrawy. Do tego, by je przygotować nie potrzeba nawet wagi, czy innych miarek. Wystarczą 2 kubki i miska.

4 przysmaki na śniadanie z jednego ciasta

  • 1 kubek mąki z górką
  • 1 kubek mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Powinna być gęsta, elastyczna i lejąca jednocześnie.

W pierwszej kolejności Jemie robi gofry. Niedużą ilość przygotowanego ciasta wlewamy do jednej części gofrownicy i pieczemy wyjątkowo pyszne gofry. Na koniec pieczenia smarujemy je kawałkiem masła, by nabrały cudownego aromatu. Gotowy gofr wykładamy na talerz, dodajemy łyżkę jogurtu, polewamy syropem klonowym i dodajemy owoce.

Do drugiej potrawy potrzebujemy patelni. Rozgrzewamy ją na średnim ogniu i dodajemy łyżeczkę masła. Gdy równo się rozprowadzi wylewamy za pomocą łyżki na patelnię 4 nieduże panacakes, czyli małe naleśniczki. Gdy zaczną się smażyć, na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza, to znak, by obrócić je na drugą stronę. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na patelnię łyżkę syropu klonowego i łączymy go z naleśnikami. Gotowe naleśniki serwujemy z owocami i jogurtem naturalnym. Całość posypujemy szczyptą cynamonu.  

3. potrawa wymaga opiekacza do kanapek, czyli tostera. Na płytce rozkładamy pokrojone pieczarki, plasterki szynki, starty na grubych oczkach ser żółty i wylewa na to ciasto. Na ciasto ponownie układamy szynkę, pieczarki i ser. Zamykamy opiekacz. Po kilku minutach wyjmujemy pięknie przypieczone i aromatyczne tosty, które serwujemy z ketchupem.

Do ostatniego przepisu resztę ciasta rozcieńczamy odrobiną mleka, by było rzadsze. Na patelni rozprowadzamy minimalną ilość masła i rozlewamy naleśnik na całą patelnię. Po 1-2 minutach przewracamy na druga stronę. Naleśnik wychodzi miękki i puszysty. Podaje posypany cukrem pudrem z pokrojonymi cytrusami.

I tym sposobem z jednego ciasta powstały 4 różne dania. 3 na słodko i 1 wytrawne. Dzięki takiej sztuczce zrobicie śniadanie dla całej rodziny i każdy wybierze sobie to, na co ma największą ochotę.

Zobaczcie to na filmie: