Kawior - przepisy

12 przepisów

Kawior to rosyjski przysmak. żadnej inny rosyjski specjał nie cieszy się na świecie taką popularnością jak kawior - ikra z jesiotra. Jako delikates bogatych i możnych znajduje się na liście potraw luksusowych, obok szampana, trufli, ostryg i foie gras. Cena, jaką osiąga kawior, jest astronomiczna, a rozkosz podniebienia z niczym nieporównywalna. Preparowany jest natychmiast po zakończeniu połowu na pokładach specjalnych statków (pływających laboratoriach). Ikra z bieługi, największej ryby z rodziny jesiotrowatych, ma perlistoszary kolor. Jesiotr zwyczajny jest mniejszy, a jego ikra ma złocisty odcień. Ikra taszy, nie będącej prawdziwym kawiorem, ma barwę pomarańczową lub czarną, natomiast ikra łososia składa się z dużych przezroczystych różowopomarańczowych jajeczek. Na wytwornych przyjęciach kawior podawany jest z kryształowych misach, otoczonych srebrnymi naczyniami wypełnionymi lodem. Nie powinno się go jeść łyżkami metalowymi czy nawet srebrnymi, a najlepiej łyżkami wykonanymi z rogi lub masy perłowej. Jak podać kawior, jeśli już uda nam się zdobyć ten luksusowy produkt? Sprawdźcie przepisy na kawior poniżej.