Owocowa pianka owsiana z malinami

Owsianka trochę inaczej. Zdrowe i pożywne, wegańskie śniadanie na słodko. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 5-6 łyżek płatków owsianych
    łyżeczka cukru kokosowego
    1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: migdałowe)
    nektarynka
    garstka malin
    dwie spore, świeże truskawki
    garstka nerkowców oraz łyżka jagód goji 
    1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe) + 1/2 łyżeczki agaru
    woda po ciecierzycy w puszce
    łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zmiksować wraz z cukrem, owocami i mlekiem. Następnie wmieszać nerkowce i jagody goji. Agar zagotować z mlekiem, chwilę gotować. Odstawić na chwilę i zabrać się za ubijanie piany z wody po ciecierzycy. Dodać do niej sok z cytryny i ubijać, aż piana będzie sztywna. Delikatnie wmieszać (dowolną ilość, jak widać ja dałam dużo - na dwa naczynia). Na koniec mieszając wlewać ugotowany agar. Przełożyć do dowolnego naczynia, opcjonalnie ozdobić owocami i wstawić na noc do lodówki.

    Przepis nadesłała autorka bloga An Apple a Day

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy