Składniki (na 2 porcje / placki):
- 350 g mąki 650
- 50 g jogurtu greckiego naturalnego z Piątnicy
- 2 opakowania Serka Wiejskiego
- 150 ml ciepłej wody
- pół saszetki drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Wykonanie (90 minut):
Dodaj droższe do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć.
Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier, sól i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń brzegi do środka (w „łódeczki”), pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180 stopniach.
Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz TU