Jednym z typowych dań polskiej kuchni jest oczywiście zupa ogórkowa. Swój charakterystyczny, wspaniały smak zawdzięcza ogórkom kiszonym - to dzięki nim nie wychodzi mdła. Jeżeli chcecie nadać jej sznytu i chcecie, by stała się bardziej kremowa, koniecznie dodajcie do niej 2 rzeczy. 

Co dodać do zupy ogórkowej?

Dobre ogórki kiszone to dopiero połowa sukcesu smacznej ogórkowej. Trzeba je dodać umiejętnie, w odpowiednich proporcjach. Jeśli użyjecie ich za dużo, wówczas zupa będzie zbyt kwaśna i nie wszystkim posmakuje. A jeżeli za mało - może wyjść mdła. W drugim przypadku wystarczy po prostu dodać więcej ogórków, ale co zrobić, jeśli jest za kwaśna? Śpieszymy z pomocą.

Sposobem na złagodzenie smaku ogórkowej i nadanie jej kremowej konsystencji jest dodatek majonezu i ziemniaków. Warzywa należy ugotować, zblendować na puree i dodać do zupy. Z kolei majonez, w ilości 1-2 łyżek wrzućcie do garnka pod sam koniec gotowania. Te dodatki sprawią, że smak ogórkowej będzie łagodniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna

Dlaczego warto jeść zupę ogórkową?

Tradycyjna zupa ogórkowa jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Gotuje się ją wywarze z mięsa, warzywach oraz oczywiście kiszonych ogórkach. Te ostatnie zawierają dużo witaminy C, dlatego warto jeść ich jak najwięcej przy okresowych spadkach odporności, np. w sezonie jesienno-zimowym. Znajdziecie w nich także witaminę K, E, A oraz fosfor, potas, wapń i sód. Nie sposób nie wspomnieć też o pozytywnym wpływie ogórków na układ pokarmowy, ze względu na znajdujące się w nich bakterie kwasu mlekowego