Zawsze macie pod ręką gumę do żucia lub odświeżające cukierki? Ten tani produkt z kuchennej szafki godnie zastępuje i wszystkie mentolowe odświeżacze, a kosztuje od nich wielokrotnie mniej. Już po kilku chwilach od rozgryzienia poczujecie nie tylko moc intensywnego aromatu, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie.

Zamiennik gumy do żucia, który znajdziecie w kuchni

Zamiast miętowych lub owocowych gum, warto sięgnąć do szafki lub szuflady w kuchni po suszone goździki, które fantastycznie odświeżają oddech, a ponadto działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wszystko dlatego, że zawierają witaminy A, E, K i C, minerały, takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez, a także przeciwutleniacze i kwasy omega-3. Ten bogaty skład sprawia, że oprócz przyjemnego odświeżenia, przynoszą też wiele innych korzyści całemu organizmowi. Zwykle dorzucamy je do herbaty, kompotu czy przetworów, jednak to właśnie żucie pozwala czerpać z nich wszystko to, co najlepsze.

Co daje żucie goździków?

  • odświeżają oddech i odkaża jamę ustną,
  • pomagają uśmierzyć bóle zębów i zapobiega próchnicy,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • mają właściwości dezynfekujące,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają zwalczać infekcje,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • niwelują niestrawność i pomagają przy biegunkach,
  • zmniejszają stres i działają odprężająco,
  • pomagają przy bezsenności.

Jak długo żuć goździki?

Aby skorzystać z powyższych korzyści, wystarczy żuć kilka suszonych goździków przez około 2 minuty. Niektórzy radzą jednak, aby wydłużyć ten czas nawet do 5 minut, co ma zmaksymalizować dobroczynne działanie aromatycznych drobinek.

Jak często można żuć goździki?

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, co za dużo, to nie zdrowo, dlatego należy żuć 1-2 goździki dziennie. Przy pierwszym razie możecie być zaskoczeni lekkim pieczeniem, jakie wywołuje żucie goździków, jednak wtedy najlepiej go wypluć i przepłukać usta wodą.