Schabowy z ziemniakami, kapusta zasmażana czy mielone, to tylko niektóre z potraw, które mogą przyczynić się do powstawania nieprzyjemnych wzdęć. Jeżeli wasz brzuch jest nadmuchany jak balon, wypróbujcie ten patent, którego nauczyła nas babcia. To sprawdzona technika, która działa szybko i skutecznie. Przyjemnie pachnący napar pobudzi wasz układ trawienny ponownie do życia.

Jak zrobić napar z goździków na wzdęty brzuch?

Goździki mają właściwości antyseptyczne, odkażające oraz regulują trawienie. Znane w Chinach jako "ptasie języczki", są popularnym składnikiem wielu mieszanek i przypraw. Dzięki temu nawet najcięższa potrawa nie będzie negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Olejki eteryczne w nich zawarte pozwalają uśmierzyć niewielki ból oraz działają kojąco na układ nerwowy. Przygotujcie poniższy napar, aby uspokoić jelita.

Składniki:

  • łyżeczka całych goździków lub 1,5 łyżeczki mielonych,
  • szklanka wody przegotowanej o temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie goździki do szklanki i zalejcie wodą.
  2. Odczekajcie około 8 minut.
  3. W przypadku mielonych poczekajcie około 10 minut.
  4. Zaparzony napar musicie przecedzić, aby nie był zbyt intensywny.
  5. Pijcie po trochu i powoli.

Właściwości zdrowotne goździków

Goździki, klasycznie dodawane do rozgrzewających napojów, takich jak grzaniec czy herbata zimowa, to także skuteczne remedium na wiele dolegliwości. Działa:

  • przeciwwirusowo oraz pomaga w stanach podgorączkowych,
  • kojąco w przypadku zapalenia dziąseł,
  • wykrztuśnie i antybakteryjnie,
  • oczyszczająco - zmielone w postaci proszku dodawane są do past do zębów,
  • przy napięciowych bólach głowy i mięśni,
  • koi nerwy i pozwala się wyciszyć,
  • w przypadku leczenia grzybicy, inaczej kandydozy.