Schabowy z ziemniakami, kapusta zasmażana czy mielone, to tylko niektóre z potraw, które mogą przyczynić się do powstawania nieprzyjemnych wzdęć. Jeżeli wasz brzuch jest nadmuchany jak balon, wypróbujcie ten patent, którego nauczyła nas babcia. To sprawdzona technika, która działa szybko i skutecznie. Przyjemnie pachnący napar pobudzi wasz układ trawienny ponownie do życia.
Jak zrobić napar z goździków na wzdęty brzuch?
Goździki mają właściwości antyseptyczne, odkażające oraz regulują trawienie. Znane w Chinach jako "ptasie języczki", są popularnym składnikiem wielu mieszanek i przypraw. Dzięki temu nawet najcięższa potrawa nie będzie negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Olejki eteryczne w nich zawarte pozwalają uśmierzyć niewielki ból oraz działają kojąco na układ nerwowy. Przygotujcie poniższy napar, aby uspokoić jelita.
Składniki:
- łyżeczka całych goździków lub 1,5 łyżeczki mielonych,
- szklanka wody przegotowanej o temperaturze około 90-100 stopni Celsjusza.
Przygotowanie:
- Wsypcie goździki do szklanki i zalejcie wodą.
- Odczekajcie około 8 minut.
- W przypadku mielonych poczekajcie około 10 minut.
- Zaparzony napar musicie przecedzić, aby nie był zbyt intensywny.
- Pijcie po trochu i powoli.
Właściwości zdrowotne goździków
Goździki, klasycznie dodawane do rozgrzewających napojów, takich jak grzaniec czy herbata zimowa, to także skuteczne remedium na wiele dolegliwości. Działa:
- przeciwwirusowo oraz pomaga w stanach podgorączkowych,
- kojąco w przypadku zapalenia dziąseł,
- wykrztuśnie i antybakteryjnie,
- oczyszczająco - zmielone w postaci proszku dodawane są do past do zębów,
- przy napięciowych bólach głowy i mięśni,
- koi nerwy i pozwala się wyciszyć,
- w przypadku leczenia grzybicy, inaczej kandydozy.