Jeżeli chcecie przygotować przepyszną pastę, którą zawsze będziecie mieli gotową w lodówce, zróbcie jedną, która podkreśli smak mięsa czy marynat. To dobry patent na to, aby dodać mocy do swoich potraw i jednocześnie zadbać o swoją odporność. Młody czosnek to doskonały materiał do stworzenia ożywczej pasty na bazie kilku składników. Zaopatrzcie się w młode główki czosnku, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem przez długi czas. Jeżeli uprawiacie go w ogrodzie czy na balkonie, to świetny pomysł na jego przetworzenie. Ta pasta czosnkowa powinna znaleźć się w każdej kuchni.

Jak zrobić pastę z młodego czosnku?

Przygotujcie blender lub urządzenie w typie nutribulletu, aby móc uzyskać gładką i gęstą konsystencję pasty. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na pastę czosnkową:

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • łyżeczka octu jabłkowego (możecie przygotować go samodzielnie),
  • łyżeczka soli,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • pół pęczka koperku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Możecie przygotować pastę rozcierając czosnek ręcznie, za pomocą soli lub z użyciem blendera.
  2. W pierwszym wypadku zmiażdżcie czosnek i rozcierajcie z drobinkami soli na desce do krojenia. Przyłóżcie nóż i delikatnie przecierajcie po powierzchni.
  3. W drugim sposobie włóżcie obrany czosnek do blendera, wsypcie sól i wlejcie ocet z oliwą.
  4. Zmiksujcie wszystko na gładko przez około 3-4 minuty.
  5. Opcjonalnie posiekajcie pół pęczka koperku lub natki pietruszki.
  6. Tak przygotowana pasta powinna być gęsta i niezwykle aromatyczna. Podczas otwierania blendera uważajcie, aby intensywny zapach nie wszedł za mocno w nozdrza.
  7. Tak przyrządzoną pastę przechowujcie w lodówce i spożyjcie w ciągu 3-4 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym lepszego charakteru nabierze.
  8. Pasta może być stosowana jako dodatek do naparu na kaszel czy przeziębienie oraz jako do marynaty do mięsa.

Właściwości młodego czosnku

Młody czosnek potrafi być równie intensywny w smaku, co ten jesienny. Jego właściwości pomagają w zahamowaniu infekcji oraz poprawienie odporności. Ale to nie wszystko, co potrafi:

  • hamuje rozwój bakterii,
  • zwalcza infekcje,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • to naturalny antybiotyk,
  • obniża zły poziom cholesterolu,
  • redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca,
  • pomaga usprawnić krążenie krwi,
  • chroni przed niszczeniem tkanek wątroby,
  • związki siarkowe w nim zawarte niszczą grzyby i wirusy.