Jeżeli chcecie przygotować przepyszną pastę, którą zawsze będziecie mieli gotową w lodówce, zróbcie jedną, która podkreśli smak mięsa czy marynat. To dobry patent na to, aby dodać mocy do swoich potraw i jednocześnie zadbać o swoją odporność. Młody czosnek to doskonały materiał do stworzenia ożywczej pasty na bazie kilku składników. Zaopatrzcie się w ten młody, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem przez długi czas. Jeżeli uprawiacie go w ogrodzie czy na balkonie, to świetny pomysł na jego przetworzenie.
Jak zrobić pastę z młodego czosnku?
Przygotujcie blender lub urządzenie w typie nutribulletu, aby móc uzyskać gładką i gęstą konsystencję pasty. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na pastę czosnkową:
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- łyżeczka octu jabłkowego (możecie przygotować go samodzielnie),
- łyżeczka soli,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- pół pęczka koperku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Możecie przygotować pastę rozcierając czosnek ręcznie, za pomocą soli lub z użyciem blendera.
- W pierwszym wypadku zmiażdżcie czosnek i rozcierajcie z drobinkami soli na desce do krojenia. Przyłóżcie nóż i delikatnie przecierajcie po powierzchni.
- W drugim sposobie włóżcie obrany czosnek do blendera, wsypcie sól i wlejcie ocet z oliwą.
- Zmiksujcie wszystko na gładko przez około 3-4 minuty.
- Opcjonalnie posiekajcie pół pęczka koperku lub natki pietruszki.
- Tak przygotowana pasta powinna być gęsta i niezwykle aromatyczna. Podczas otwierania blendera uważajcie, aby intensywny zapach nie wszedł za mocno w nozdrza.
- Tak przyrządzoną pastę przechowujcie w lodówce i spożyjcie w ciągu 3-4 miesięcy. Im dłużej będzie stała, tym lepszego charakteru nabierze.
- Może być stosowana jako dodatek do naparu na kaszel czy przeziębienie oraz jako do marynaty do mięsa.
Właściwości młodego czosnku
Młody czosnek potrafi być równie intensywny w smaku, co ten jesienny. Jego właściwości pomagają w zahamowaniu infekcji oraz poprawienie odporności. Ale to nie wszystko, co potrafi:
- hamuje rozwój bakterii,
- zwalcza infekcje,
- obniża ciśnienie krwi,
- to naturalny antybiotyk,
- obniża zły poziom cholesterolu,
- redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca,
- pomaga usprawnić krążenie krwi,
- chroni przed niszczeniem tkanek wątroby,
- związki siarkowe w nim zawarte niszczą grzyby i wirusy.