Choć najbardziej popularną wersją placków są te z ziemniaków, to wcale nie jest to jedyne warzywo, z którego możecie przygotować pyszny obiad właśnie w tej formie. Idealnie sprawdzi się także cebula. Będzie to idealna propozycja na smakowite, tanie i szybkie danie dla całej rodziny.
Placki z cebuli według Ewy Wachowicz
Potrzebne składniki:
- 3 duże cebule
- koperek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane do smażenia
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki.
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierzcie cebulę, a następnie posiekajcie ją w drobną kostkę.
- Przełóżcie ją do miski, doprawcie pieprzem, cukrem i solą.
- Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na 10-15 minut.
- Do cebuli dodajcie posiekany koperek. Wbijcie też jajka, wsypcie mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wszystko porządnie wymieszajcie.
- Placki smażcie z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
- Po usmażeniu odsączcie je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Jak podawać placki z cebuli?
Placki z cebuli możecie podawać z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Ciekawym pomysłem jest także posypanie ich odrobiną cukru. Takie placki doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie.
Jeśli chcecie, żeby były mniej kaloryczne – zrezygnujcie ze smażenia ich na tłuszczu. Zróbcie to po prostu na samej patelni z powłoką teflonową.