Choć najbardziej popularną wersją placków są te z ziemniaków, to wcale nie jest to jedyne warzywo, z którego możecie przygotować pyszny obiad właśnie w tej formie. Idealnie sprawdzi się także cebula. Będzie to idealna propozycja na smakowite, tanie i szybkie danie dla całej rodziny.

Placki z cebuli według Ewy Wachowicz

Potrzebne składniki:

  • 3 duże cebule
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie cebulę, a następnie posiekajcie ją w drobną kostkę.
  2. Przełóżcie ją do miski, doprawcie pieprzem, cukrem i solą.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki na 10-15 minut.
  4. Do cebuli dodajcie posiekany koperek. Wbijcie też jajka, wsypcie mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Wszystko porządnie wymieszajcie.
  6. Placki smażcie z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
  7. Po usmażeniu odsączcie je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Jak podawać placki z cebuli?

Placki z cebuli możecie podawać z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Ciekawym pomysłem jest także posypanie ich odrobiną cukru. Takie placki doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie.

Jeśli chcecie, żeby były mniej kaloryczne – zrezygnujcie ze smażenia ich na tłuszczu. Zróbcie to po prostu na samej patelni z powłoką teflonową.