Tłuste pączki i faworki smakują genialnie, ale nie są najłatwiejsze do strawienia dla naszych żołądków. Świętowanie tłustego czwartku nie musi jednak kończyć się uczuciem ciężkości i bólem brzucha. Wystarczy 1 szklanka tego napoju, a wszystkie objawy przejedzenia pójdą w zapomnienie. 

Jak złagodzić skutki przejedzenia?

Co przyniesie ulgę przy uporczywych objawach przejedzenia? Okazuje się, że skuteczny produkt mamy w szafce z herbatami. Naturalnym i bezpiecznym sposobem na niestrawność jest bowiem herbatka z lipy. Ten napar szybko sprawi, że poczujecie się lepiej, gdyż działa rozkurczowo, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i zmniejsza napięcie mięśni gładkich. Dzięki wszystkim tym działaniom, szybko zmniejsza ona uczucie sytości i sprawia, że odzyskujemy komfort. Dodatkowo lipa zawiera śluzy, które chronią błonę śluzową żołądka przed nadmierną ilością kwasów, dzięki czemu skutecznie łagodzą zgagę. 

Jak pić napar z lipy?

Wystarczy zalać 1 łyżeczkę suszu z kwiatów lipy wrzątkiem i odstawić herbatkę pod przykryciem na 10 minut. Napar z lipy sam w sobie jest lekko słodki, więc w przeciwieństwie do niektórych ziół, ma on przyjemny smak. Jeśli jednak chcecie go urozmaicić, po lekkim przestygnięcie, możecie dodać do niego odrobinę miodu. Najlepiej pić go 2 razy dziennie, gdy jest jeszcze ciepły.

Kto nie powinien pić lipy?

Warto pamiętać, że napar z lipy ma działanie napotne i moczopędne, a do tego może odwadniać, dlatego przy takiej kuracji ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody. Pomimo wszystkich swoich dobroczynnych właściwości, nie będzie więc on służył każdemu. Nie powinny go pić kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby chorujące na nerki i serce oraz schorzenia układu nerwowego