Ziemniaki to jeden z najczęściej marnujących się produktów w naszych kuchniach. Często kupujemy je na zapas, a potem wyrzucamy, bo zaczęły się psuć. Jest jednak pewien genialny sposób, dzięki któremu przechowamy je nawet przez rok i wciąż będą smaczne i świeże. Ten patent powinien znać każdy. 

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość ziemniaków?

Choć wszyscy gotujemy, smażymy i pieczemy ziemniaki na potęgę, to mało kto wie, że można je także zawekować. Takie ziemniaki w słoikach zachwycają smakiem i konsystencją przez długie miesiące, a do tego są gotowe do użycia, więc przygotowanie obiadu staje się 3x szybsze. To świetne wyjście na awaryjny obiad w kilka chwil, gdy nie macie czasu na gotowanie. Wystarczy wtedy tylko odkręcić słoik, wyjąć ziemniaczki i odgrzać je na patelni lub w piekarniku, a będą smakowały jak świeżo obrane.

Jak zrobić ziemniaki w słoikach?

Wystarczy obrać ziemniaki jak zwykle, a następnie ugotować je na pół miękko w osolonej wodzie. Dokładny czas gotowania zależy oczywiście od wielkości bulw, dlatego najlepiej na bieżąco sprawdzać ich konsystencję, aby zbyt mocno się nie rozgotowały i zachowały swój kształt. Następnie odcedzamy kartofle, ale co ważne, nie wylewamy wody z gotowania, gdyż przyda się nam ona jeszcze później. 

Ugotowane ziemniaki wkładamy do czystych, wyparzonych słoików, uważając, aby się nie rozpadły. Następnie zalewamy je jeszcze gorącą wodą z gotowania, tak, aby dokładnie przykryła wszystkie kartofle. Na koniec do każdego słoika wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. To bardzo ważny składnik, ale nie należy z nim przesadzać. Na litrowy słoik wystarczą tylko 1-2 łyżki tłuszczu.

Teraz wystarczy już tylko dokładnie zakręcić słoiki czystymi wieczkami i pasteryzować je w garnku przez 10 minut od momentu wrzenia wody. Następnie delikatnie wyciągamy weki, po czym ustawiamy je do góry dnem, aby dobrze się zassały i zostawiamy tak, aż do całkowitego wystudzenia. 

Jak przechowywać ziemniaki w słoikach?

Ziemniaki w słoikach trzymamy w lodówce lub zimnej piwnicy bądź spiżarni. Niska temperatura jest tu kluczowa, gdyż inaczej weki mogą się popsuć. Odpowiednio przechowywane w chłodzie będą natomiast przydatne do spożycia przez długie miesiące.