Nie wyobrażacie sobie dnia bez choćby jednego kubka herbaty? Następnym razem, zamiast cukru, miodu czy cytryny, dodajcie do niej szczyptę popularnej przyprawy z szafki. Ten nieoczywisty duet zaskakuje nie tylko smakiem, ale przede wszystkim niesamowitym działaniem. Spróbujcie sami, a szybko zobaczycie różnicę w lustrze i na wadze.

Z czym najlepiej pić herbatę?

Choć początkowo może to brzmieć dziwnie, to zdecydowanie warto wprowadzić do swojego menu herbatę z odrobiną pieprzu, gdyż ten duet działa jak naturalny spalacz tłuszczu. Wszystko za sprawą zawartej w pieprzu piperyny, która podkręca metabolizm i pomaga rozbijać komórki tłuszczowe.

Co więcej, taki napar pomoże nie tylko wyszczuplić sylwetkę, ale i dłużej zachować młodość, gdyż dzięki antyoksydantach zawartych w piperynie i polifenolach obecnych w herbacie, napój ten spowalnia też procesy starzenia się organizmu. Korzyści z picia pieprzowej herbaty nie kończą się jednak na urodzie, gdyż taki napój przynosi też wiele dobrego całemu organizmowi.

Herbata z pieprzem - właściwości

  • działa przeciwbólowo,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • przynosi ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • łagodzi bóle brzucha,
  • pomaga na wzdęcia,
  • rozgrzewa organizm.

Jak zrobić herbatę z pieprzem?

Wystarczy zaparzyć ulubioną torebkę lub susz, a następnie odcedzić napar i dodać do niego szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Sam proces przygotowania jest więc banalnie prosty, jednak niezwykle ważna jest temperatura napoju. Otóż herbatę należy wypić, gdy jest jeszcze gorąca, bo właśnie wtedy ma najwięcej dobroczynnych właściwości.

Jeśli taka pikantna herbata wam nie posmakuje, możecie urozmaicić ją dodatkiem miodu lub soku z cytryny, a to nieco złagodzi jej smak i zbalansuje ostrość pieprzu.

Jak urozmaicić herbatę? Inne pomysły

Herbata z pieprzem to tylko jedno z wielu nietypowych połączeń, które genialnie razem smakują. Do gorącego naparu warto też wrzucić inne dodatki, takie jak:

  • anyż,
  • kardamon,
  • listki bazylii,
  • cynamon,
  • skórka z pomarańczy,
  • płatki róż,
  • jagody goji,
  • suszona morwa biała,
  • odrobina chili.