Forsythia należy do rodziny oliwkowatych i liczy 7 gatunków, pochodzących ze wschodniej Azji i południowej Europy. Nazwa została nadana roślinie na cześć szkockiego botanika William’a Forsyth’a. Forsycje są popularnie uprawiane w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Zakwita w kwietniu jeszcze przed pojawieniem się listków. Kwiaty i owoce oraz kora forsycji to cenny surowiec zielarski.

Forsycja - zdrowotne składniki

Kwiaty forsycji są rekordzistami co do zawartości rutyny, bo zawierają jej około 1 %! Rutyna to związek, który trafia do leków typu rutinoscorbin, stosowanych na przeziębienia i jako preparat zmniejszający przepuszczalność naczyń krwionośnych. Jest też zbawieniem dla osób, które borykają się z problemem rozszerzonych naczynek, żylaków itp.

Forsycja może leczyć wiele chorób w tym: zapalenie, marskość, stłuszczenie wątroby; wszelkie autoimmunologiczne przypadłości wątroby, gruczołów dokrewnych, nerek; łuszczycę czy endometriozę. Możliwe jest to za sprawą obecności syrynginy, która znajduje się właśnie w zdrewniałych częściach rośliny czyli w gałązkach.  Najlepsze w tym celu są wiosenne i jesienne gałązki forsycji oraz jej owoce przed otwarciem. Syringina posiada również właściwości przeciwnowotworowe.
Forsycja zawiera też mnóstwo witaminy C.

W zielarstwie forsycja znana jest też dzięki zawartości:

  •     kwercetyny – o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym oraz hamującym uwalnianie histaminy;
  •     antocyjanów – roślinnych związków organicznych, najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce, barwieniu i konserwowaniu żywności;
  •     saponin trójterpenowych - działających moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, antygrzybicznie i przeciwwirusowo. Wzmagają także wydzielanie śluzu, aktywizują procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci;
  •     kwasów fenolowych – o właściwościach przeciwutleniających, spowalniających aktywność wolnych rodników, wykazujących zdolność do hamowania rozwoju nowotworów i tworzenia się  mutagennych związków, m.in. nitrozoaminy.

Dzięki tak bogatemu składowi te małe kwiatuszki mają szeroki wachlarz aktywności:

  •     obniżają poziom glukozy we krwi,
  •     wspierają odporność i uelastycznia naczynia krwionośne,
  •     działają przeciwzapalnie i  przeciwalergicznie.
  •     stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych. Warto wtedy zaparzyć ususzone lub świeże kwiaty i dodać soku z cytryny lub innego bogatego w witaminę C surowca.
  •     wyciągi z owoców obniżają delikatnie ciśnienie krwi, uspokajają i działają rozkurczowo.
  •     są też moczopędne.
  •     mogą też pomóc walce z przeziębieniem.

Zbiór kwiatów forsycji

 W fitoterapii wykorzystywane są zarówno kwiaty jak i owoce. Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub przy połowicznym otwarciu (kwiecień-maj) i suszy w przewiewnym miejscu w ciemności, w temperaturze pokojowej. Późnym latem można zbierać owoce krzewu, zanim otworzą swoje„klapy”.

Napar z kwiatów forsycji

15 g kwiatów forsycji (mogą być świeże lub suche) skrop spirytusem (rutyna doskonale rozpuszcza się w alkoholu, dzięki jego obecności uwolni się w naparze), po czym zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw pod przykryciem na 40 minut, a następnie przecedźcie. Wypij w ciągu dnia małymi porcjami. Można go stosować jako napój wzmacniający, zwłaszcza w okresie przeziębienia. Może też posłużyć jako tonik do twarzy. Można też nim przemywać oczy przy zapaleniu spojówek, płukać gardło i przemywać rany.

Nalewka z kwiatów forsycji

100 gram świeżych lub ususzonych kwiatów forsycji zalej 500 ml alkoholu 50%. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij a po 2 tygodniach przefiltruj.
Nalewkę poleca się pić leczniczo, na wzmocnienie odporności. Zażywaj 2 razy dziennie po 10 ml. Nalewką można też smarować miejsca z pajączkami, rozszerzonymi naczynkami, żylakami.

Zastosowanie w kosmetykach

Forsycja stosowana w kosmetykach  działa przeciwzapalnie i  przeciwzmarszczkowo, opóźniając procesy starzenia. Napar z kwiatów używany jako tonik jest idealny do cery starzejącej i alergicznej. Napar możemy stosować bezpośrednio na skórę. Naparem możemy także przemywać podrażnione oczy, np. przy zapaleniu spojówek.

Kwiaty forsycji w kuchni

Kwiaty forsycji są jadalne również na surowo. Ich smak można określić jako delikatnie gorzki, orzechowy. Mogą być dodatkiem do zup, sałatek czy naleśników. Ususzone i sproszkowane możecie dosypywać do koktajli, zup, sosów, sałatek, czy deserów.

GettyImages