Jak najlepiej przechowywać sałatę w lodówce, aby nie zwiędła? Jest na to pewien bardzo prosty trik, który stosują nawet szefowie restauracji. Nie potrzebujecie żadnych specjalnych pojemników. Przyda się tylko kawałek popularnego kuchennego akcesorium za kilka groszy.
Zróbcie to, a sałata zachowa chrupkość na 2x dłużej
Wystarczy wyłożyć dno pojemnika wilgotnym ręcznikiem papierowym, umieścić na nim umyte liście i przykryć je kolejnym arkuszem ręcznika. Następnie wszystko szczelnie zamykamy pokrywką, ale nie dociskamy jej zbyt mocno, aby listki mogły leżeć luźno. Teraz wystarczy już tylko schować pudełko do lodówki, a rukola, roszponka czy młody szpinak zachowają jędrność i chrupkość nawet przez tydzień. Co więcej, w ten sam sposób można przechowywać świeże zioła, takie jak koperek, natka pietruszki czy bazylia.
Ręcznik papierowy genialnie wchłonie nadmiar wilgoci, ale należy pamiętać, żeby regularnie go zmieniać, bo w przeciwnym razie przyniesie więcej szkody, niż pożytku – stara wilgoć spowoduje rozwinięcie się bakterii. Co ważne, ilość ręcznika warto dostosować do konkretnego typu sałaty. Drobne listki, takie jak roszponka, rukola czy młody szpinak, można umieścić razem pomiędzy 2 warstwami ręcznika, natomiast w przypadku sałaty masłowej, lodowej czy karbowanej o znacznie większych liściach, najlepiej przekładać każdy liść osobno niewielkim kawałkiem papieru.
Ten sprytny sposób to hit internetu, który pojawił się już w wielu miejscach. Na TikToku podzieliła się nim użytkowniczka @zmieniajnazdrowie:
@zmieniajnazdrowie sposób na oszczędzanie 👉 właściwe przechowywanie 😉 #sałata #jakprzechowywać #kichenhacks #kichentips #kichentricks ♬ оригинальный звук - Андрей Сидоренко
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Inne sposoby
Ręcznik papierowy uchroni świeżą sałatę przed zwiędnięciem, ale co zrobić, jeśli spóźniliśmy się i listki już zdążyły oklapnąć? Aby przywrócić im chrupkość, wystarczy zastosować jeden ze sprawdzonych domowych sposobów:
- moczyć przez 20 minut w bardzo zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu,
- zanurzyć na chwilę w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
- włożyć na 15 minut do wody z łyżeczką cukru,
- wymieszać 2 litry wody z łyżką mąki ziemniaczanej, moczyć w niej sałatę przez 15 minut, a następnie opłukać.

















