Jak najlepiej przechowywać sałatę w lodówce? Kucharze w restauracjach mają na to sprytny sposób. Wystarczy wyłożyć dno pojemnika wilgotnym ręcznikiem papierowym, umieścić na nim umyte liście i przykryć je kolejnym arkuszem ręcznika. Następnie wszystko szczelnie zamykamy pokrywką, ale nie dociskamy jej zbyt mocno, aby listki mogły leżeć luźno. Teraz wystarczy już tylko schować pudełko do lodówki, a rukola, roszponka czy młody szpinak zachowają jędrność i chrupkość nawet przez tydzień.

Drobne listki, takie jak roszponka, rukola czy młody szpinak, umieszczamy razem pomiędzy 2 warstwami ręcznika, natomiast w przypadku sałaty masłowej, lodowej czy karbowanej o znacznie większych liściach, najlepiej przekładać każdy liść osobno niewielkim kawałkiem papieru.

Jak przedłużyć świeżość sałaty? Inne sposoby