Jecie buraki w przeróżnych formach lub pijecie wyciskany z nich sok? Lepiej sprawdźcie, czy robicie to w odpowiedni sposób. Okazuje się bowiem, że ich całą moc uaktywnia się tylko w połączeniu z konkretnym składnikiem. Bez tego dodatku, organizm nie skorzysta z tego, co w najcenniejsze w buraczkach.

Co dodać do buraków, aby były bardziej wartościowe?

Okazuje się, że za każdym razem, gdy jemy buraki, powinniśmy dodawać do nich sok z cytryny. Dlaczego warto łączyć buraki z cytryną? Cytrusy są idealnymi kompanami buraczków, gdyż zawarta w nich witamina C ułatwia i przyspiesza wchłanianie żelaza z buraków. Jedząc buraki skropione sokiem z cytryny, możemy więc w pełni skorzystać z ich bogactwa. Regularne spożywanie takiego duetu pomoże przy problemach z anemią, a dodatkowo wzmocni odporność i obniży zbyt wysokie ciśnienie krwi. Warto więc wprowadzić taki miks do codziennej diety, szczególnie że jest to banalnie proste. Wystarczy zawsze dodawać kilka kropli soku z cytryny do wszystkich surówek, sałatek czy zup na bazie buraka. 

Co więcej, cytryna to tylko jeden z wielu produktów o wysokiej zawartości witaminy C, więc aby uzyskać taki sam efekt, buraczki możemy jeść również z papryką, natką pietruszki, brokułem, szpinakiem, porzeczkami czy kiwi.

Z czym jeszcze warto łączyć buraki?

Na wchłanianie żelaza ma wpływ również siarka, którą znajdziemy w cebuli i czosnku, a także mięsie oraz jajkach. Innym ważnym czynnikiem, który pomoże czerpać korzyści z jedzenia buraków, jest fruktoza, której najwięcej jest w winogronach, gruszkach i jabłkach, ale także w pomidorach. Należy też pamiętać, że przy spożywaniu buraków warto unikać herbaty, kawy i czerwonego wina, gdyż zawierają one taniny, hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.