Banany to owoce, które mają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Nie ulega wątpliwości, że dobrze jest je systematycznie spożywać. Jeśli do bananów dodacie ryż – będzie nie tylko bardziej sycąco, ale też po prostu zdrowiej. Taka mieszanka pozwoli wam się cieszyć świetnym smakiem już od rana, aż do południa, ponieważ na pewno nie odczujecie po niej głodu.

Pyszne połączenie ryżu i banana

Najpierw wrzućcie do miseczki 6 pokrojonych na kawałki bananów, a następnie dosypcie do nich małą miseczkę ryżu. Całość przerzućcie do garnka i zalejcie wodą (tak, by banany i ryż znajdowały się pod jej powierzchnią).

Dodajcie 1 łyżeczkę cynamonu, odrobinę czarnuszki i gotujcie całość przez ok. 20 minut pod przykryciem. Wszystkie składniki dokładnie zblendujcie – aż mieszanka uzyska jednolitą konsystencję. Koktajl przecedźcie przez sitko i gotowe. Teraz dodajcie swoje ulubione dodatki, np. orzechy, żurawinę, kilka kropli cytryny. Taki koktajl z powodzeniem może zastąpić 1 posiłek.

Dobroczynne właściwości ryżu i bananów

Banany dostarczają do organizmu wielu składników mineralnych, zawierają dużą dawkę potasu, są też źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Posiadają też witaminy C, B6, A, E i K .Mają w sobie również łatwo przyswajalne cukry, które powodują szybki zastrzyk energii.

Z kolei ryż posiada  witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Jest też najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ma dobry wpływ na trawienie oraz właściwości przeciwbiegunkowe. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, zawiera znaczne ilości białka i praktycznie nie zawiera tłuszczu.