Przejadły się wam panierowane kotlety i zapiekane roladki? Zobaczcie, jak zrobić pierś z kurczaka inaczej niż zwykle. W tej wersji jest nie tylko smaczniejszy i zdrowszy, ale też znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Nie musicie długo marynować mięsa, obsmażać go i polewać skomplikowanymi sosami. Wystarczy tylko jedna patelnia, kilka niedrogich składników i dosłownie 20 minut roboty. Prościej i szybciej już się nie da. 

Co zrobić z piersią z kurczaka? Najszybszy patent

Filety z kurczaka to jeden z najpopularniejszych produktów obiadowych, z którego można wyczarować setki dań. Mimo to zwykle pojawia się na naszych stołach w chrupiącej panierce lub zapieczony w piekarniku. Istnieje jednak znacznie ciekawszy, a do tego łatwiejszy sposób przygotowania tego mięsa. Co zrobić z fileta z kurczaka na szybko i bez brudzenia całego stosu garnków? Najlepiej ugotować pierś w sosie pomidorowym i pod ciągnącą się mozzarellą. To danie to przepyszny, a do tego lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, który smakuje każdemu. Co więcej, to danie nie wymaga sprzątania całej kuchni, gdyż wszystko od a do z robimy na jednej patelni. Zobaczcie, jakie to proste.

Kurczak w sosie pomidorowym - przepis

Jak zrobić kurczaka w sosie pomidorowym z jednej patelni? Zaczynamy od posiekania niewielkiej cebuli i 1 ząbka czosnku, a następnie podsmażenia ich na odrobinie oliwy.

Kiedy się zarumienią, zalewamy je passatą pomidorową, a następnie dosypujemy do tego sól, pieprz, oregano i dusimy sos pod przykryciem przez kilka minut, aż przejdzie wszystkimi smakami i nieco zgęstnieje.

Teraz układamy na gorącym sosie cienko rozbite filety z kurczaka i pokrywamy je pomidorową pulpą również z wierzchu. Dusimy mięso, aż będzie idealnie ścięte, a następnie układamy na nim świeże listki bazylii oraz drobno posiekaną mozzarellę i ponownie przykrywamy patelnię pokrywką na kilka minut, aby ser pięknie się rozpuścił.