Kurczaka można przyrządzić szybko i bardzo smacznie. Teoretycznie wydaje się też, że nie można nic popsuć. A jednak okazuje się, że takie założenie jest błędne. Przed obróbką termiczną nie powinno się myć mięsa z kurczaka, ponieważ gdy jest ono wilgotne – łatwiej zagnieżdżają się w nim bakterie. Ale to nie wszystko. Polacy nagminnie popełniają jeszcze 1 błąd.

Częsty błąd podczas przygotowywania kurczaka

Bardzo popularnym błędem w trakcie przyrządzania tego mięsa jest smażenie kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu. W ten sposób narażacie się na bezpośredni kontakt ze szkodliwymi substancjami. W dodatku danie może też wyjść po prostu niesmaczne.

Warto pamiętać również o tym, że smażenie mięsa jest najgorszą metodą jego przygotowania. O wiele zdrowszym sposobem jest ugotowanie go na parze lub upieczenie.

Czego jeszcze nie należy robić?

Wystrzegajcie się także zbyt długiego marynowania drobiu. W ten sposób narażacie mięso na rozwój bakterii. Najlepiej jest włożyć je do jednorazowej torebki i umieścić w lodówce wraz z marynatą. Zużytej torebki nie wykorzystujcie jednak ponownie do przechowywania mięsa. 

Błędem jest także dociskanie mięsa do patelni podczas smażenia. Sprawia to, że kurczak staje się mniej soczysty, może także usmażyć się nierównomiernie lub przypalić.