Szukacie pomysłu na pyszny, tani, sycący obiad, ale wszystko już się wam przejadło? Podrzucamy wam smakowitą inspirację, idealną na budżetowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli lubicie placki ziemniaczane, ale szukacie urozmaicenia, to ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Z czego można zrobić placki?

Pyszne placki można zrobić nie tylko na bazie ziemniaków, ale również zupełnie innego, choć równie popularnego, taniego i łatwo dostępnego warzywa. Spróbujcie użyć do tego drobno poszatkowanej białej kapusty, a będziecie zachwyceni ich smakiem i konsystencją. Wystarczy połączyć to warzywo z mąką, kefirem i jajkiem, a potem usmażyć masę jak klasyczne placki ziemniaczane. Zobaczcie przepis krok po kroku i przetestujcie go na obiad.

Taką bazową masę warto wzbogacić różnymi dodatkami smakowymi, takimi jak cebula, czosnek, kilka suszonych grzybów, a nawet odrobina startego sera. Genialnie sprawdzą się tu także wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, a w szczególności świeży posiekany koperek lub niewielka szczypta kminku.

Przepis na placki z kapusty

Składniki:

  • 400 g kapusty białej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kapustę drobno szatkujemy, a następnie solimy i odstawiamy na 15-20 minut. 

2. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. 

3. Kiedy kapusta puści sok, dokładnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, kefir, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i wszystko mieszamy na jednolitą masę. 

4. Gotowe ciasto na placki wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.