Zupa pomidorowa to istna królowa polskich stołów. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli, ale tylko wtedy, gdy jest dobrze doprawiona. Sekretem idealnego smaku tej potrawy jest bowiem wydobycie pełni smaku z pomidorów. Jak to zrobić? Wystarczy dorzucić 1 garść pewnego nieoczywistego składnika.
Jak podkręcić smak zupy pomidorowej?
Bazą do każdej pomidorówki są oczywiście pomidory lub zrobiony z nich koncentrat, przecier czy passata. Każdy miłośnik gotowania wie jednak, że aby wydobyć maksimum smaku z pomidorów, konieczny jest dodatek odrobiny słodyczy, która zbalansuje ich lekko kwaśną nutę. Nasze mamy i babcie zawsze dosypywały do pomidorówki szczyptę cukru, ale jest pewien znacznie lepszy dodatek, który zadziała o wiele lepiej. Otóż zamiast sypkiego słodzika, do garnka warto dorzucić garść suszonej żurawiny. Ten składnik nie tylko doda całości słodyczy, ale również przyjemnego aromatu i głębokiego smaku. Gwarantujemy, że nikt nie zgadnie, co jest w środku tej zupy, ale każdy będzie nią zachwycony i poprosi o przepis.
Przepis na zupę pomidorową z żurawiną
Składniki:
- 800 ml bulionu
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g suszonej żurawiny
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy.
2. Przesmażone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory oraz pieprz i sól, a następnie wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut od zagotowania.
3. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy do garnka żurawinę i gotujemy zupę jeszcze przez kilka minut. Następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki krem.
4. Gotową zupę pomidorową zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.