Zupa pomidorowa to istna królowa polskich stołów. Kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli, ale tylko wtedy, gdy jest dobrze doprawiona. Sekretem idealnego smaku tej potrawy jest bowiem wydobycie pełni smaku z pomidorów. Jak to zrobić? Wystarczy dorzucić 1 garść pewnego nieoczywistego składnika.

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej?

Bazą do każdej pomidorówki są oczywiście pomidory lub zrobiony z nich koncentrat, przecier czy passata. Każdy miłośnik gotowania wie jednak, że aby wydobyć maksimum smaku z pomidorów, konieczny jest dodatek odrobiny słodyczy, która zbalansuje ich lekko kwaśną nutę. Nasze mamy i babcie zawsze dosypywały do pomidorówki szczyptę cukru, ale jest pewien znacznie lepszy dodatek, który zadziała o wiele lepiej. Otóż zamiast sypkiego słodzika, do garnka warto dorzucić garść suszonej żurawiny. Ten składnik nie tylko doda całości słodyczy, ale również przyjemnego aromatu i głębokiego smaku. Gwarantujemy, że nikt nie zgadnie, co jest w środku tej zupy, ale każdy będzie nią zachwycony i poprosi o przepis.

Przepis na zupę pomidorową z żurawiną

Składniki:

  • 800 ml bulionu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

1. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy.

2. Przesmażone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory oraz pieprz i sól, a następnie wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut od zagotowania. 

3. Kiedy warzywa zmiękną, dorzucamy do garnka żurawinę i gotujemy zupę jeszcze przez kilka minut. Następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia i blendujemy na gładki krem.

4. Gotową zupę pomidorową zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.