Ta płynna przyprawa już od wielu lat jest kontrowersją na naszych stołach. Choć wielu nie wyobraża sobie bez niej rosołu, to coraz więcej osób unika jej jak ognia ze względu na zawarte w niej składniki. Podajemy wam więc złoty środek, czyli jej zdrowszy zamiennik. Gdy zastąpicie maggi tym składnikiem, rosół będzie smaczniejszy i bardziej wartościowy.

Co jest w przyprawie maggi?

Choć kiedyś utarło się, że to zwykły wyciąg z lubczyku, to niestety obecnie jej skład jest znacznie dłuższy i pełen niepotrzebnych dodatków. Lubczyk znajdziemy dopiero pod koniec listy składników, a już dużo wcześniej widnieje między innymi glutaminian monosodowy i rybonukleotyd disodowy, czyli niebezpieczne dla zdrowia E621 oraz E635. Oprócz tego w składzie pojawiają się też glukoza i sztuczny aromat.

Czym zastąpić przyprawę maggi?

Wszystko to sprawia, że doprawianie zup i innych dań tą płynną przyprawą z pewnością nie wychodzi nam na zdrowie. Czym więc ją zastąpić? Okazuje się, że zdrowszą alternatywą dla maggi jest sos sojowy. Już 1 łyżka sosu sojowego na duży garnek bulionu potrafi zdziałać cuda. Ten azjatycki produkt jest bowiem naturalnym źródłem umami, czyli dodatkowego piątego smaku, określanego przez niektórych jako "mięsny". Taki dodatek pomoże więc wydobyć z rosołu maksimum mięsnej nuty i podkręci wszystkie inne nuty smakowe. Co więcej, rosół z dodatkiem sosu sojowego ma nie tylko znacznie głębszy smak i aromat, ale zyskuje także piękny kolor

Jak podkręcić smak rosołu? Inne dodatki

Jeśli nie macie pod ręką sosu sojowego, możecie użyć kilku innych składników, które podkręcą smak i zapach bulionu. Świetnymi i zdrowymi dodatkami do rosołu będą również:

  • 1-2 suszone goździki,
  • kawałek surowego jabłka,
  • kilka kropli octu,
  • szczypta kurkumy,
  • odrobina gałki muszkatołowej.