Lubicie szparagi i wykorzystujecie trwający na nie sezon w pełni? Gotowane i podane w towarzystwie jajka mogą się szybko znudzić, dlatego warto szukać ciekawszych pomysłów na to warzywo. Oto jeden z najlepszych sposobów przygotowania szparagów, o którym mało kto wie. Wystarczy włożyć je do słoika i zalać maślanką, a zamienią się w wyjątkowy przysmak.

Jak przygotować szparagi ciekawiej?

Szparagi to dziecinnie proste w obsłudze warzywo, gdyż można je jeść nawet na surowo. Zwykle jednak wybieramy opcję na ciepło i gotujemy je w osolonej wodzie lub wrzucamy na grilla czy patelnię. Jeśli jednak przejadły się wam już standardowe szparagi z grilla, garnka i pieca, musicie spróbować ukisić je w maślance, a będziecie zaskoczeni jak wyjątkowy smak można z nich wydobyć. Ta nietypowa metoda zamienia zwykłe warzywo w prawdziwą ucztę dla podniebienia, więc warto ją wypróbować, tym bardziej że jest banalnie prosta. 

Jak zrobić szparagi kiszone w maślance?

Nie wymaga to długiej listy składników ani żadnych skomplikowanych technik, a wystarczy tylko maślanka, odrobina soli i duży słoik. Jak zamienić ten dziwny zestaw w coś pysznego? Otóż wystarczy pozbawić szparagi łykowatych końcówek, a następnie pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane kawałki musimy już tylko wrzucić do czystego słoja, a następnie zalać posoloną maślanką i szczelnie zakręcić pokrywkę.

Taką kiszonkę należy odstawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu i gotowe. Po tym czasie możemy oczywiście zajadać je solo, prosto ze słoiczka, jednak szczególnie pysznie sprawdzają się po zblendowaniu. Wszystko dlatego, że gdy zmiksujemy całą zawartość słoika na gładką masę, otrzymamy genialny dwuskładnikowy chłodnik szparagowy, który zaskoczy każdego wyrazistym smakiem i pięknym jasnozielonym kolorem.