Przygotowujecie dzieciom drugie śniadanie i dorzucacie świeże owoce, ale po kilku godzinach nie wyglądają już one zbyt zachęcająco? Jest na to prosty trik. Wystarczy, że po obraniu zanurzycie je w pewnym dobrze znanym płynie, który większość z was ma w swoich kuchniach.

Dlaczego owoce ciemnieją po obraniu?

Fakt, że owoce stają się ciemne po chwili od obrania, nie powinien nas martwić, gdyż jest to całkowicie normalna reakcja chemiczna. Wszystko dzieje się dlatego, że po usunięciu skórki do miąższu dostaje się tlen. To właśnie przez niego uwalnia się oksydaza polifenolowa, czyli enzym uczestniczący w procesie utleniania, pod którego wpływem owoc przybiera ciemną barwę.

Co zrobić, żeby owoce nie ciemniały?

Wiele osób skrapia obrane owoce sokiem z cytryny i jest to oczywiście dobry sposób, jednak nie zawsze mamy ochotę na cytrusowy posmak. Jeśli więc chcecie, by jabłko smakowało jabłkiem, a nie cytryną, skorzystajcie z innego świetnego sposobu. Aby owoce zachowały piękny kolor i nie zmieniły swojego smaku, wystarczy zanurzyć je na chwilę w wodzie gazowanej. Bezbarwny płyn z bąbelkami zadziała równie skutecznie, jak świeża cytryna, a kosztuje znacznie mniej.

Inne sposoby na ciemniejące owoce

Jeśli nie macie pod ręką wody gazowanej ani soku z cytryny, skorzystajcie z innych domowych sposobów. Aby skutecznie ochronić owoce przed zbrązowieniem, można też:

  • obtoczyć w cukrze,
  • namoczyć w soku ananasowym,
  • sparzyć w gorącej wodzie,
  • wymieszać wodę z kwaskiem cytrynowym i spryskać nią owoce,
  • namoczyć w roztworze zimnej wody z solą (pół łyżeczki na 1 litr).