Zabrakło wam cukru, a gorzka kawa wam nie smakuje? A może staracie się ograniczyć to białe słodzidło lub całkowicie z niego zrezygnować? Nie musicie odmawiać sobie ulubionego smaku. Mamy znacznie lepszy dodatek, który dosłodzi małą czarną, a dodatkowo jeszcze bardziej podkręci jej smak. Spróbujcie, a gwarantujemy, że zakochacie się w tym połączeniu.
Co dodać do kawy zamiast cukru?
Świetnym zamiennikiem białego słodziła będzie 1 kostka ulubionej czekolady, która nie tylko ją osłodzi, ale dodatkowo złagodzi naturalną goryczkę kawy i wyciągnie z niej maksimum aromatu. Co więcej, ten dodatek sprawi, że mała czarna będzie jeszcze cenniejsza dla zdrowia, gdyż zyska więcej cennych składników odżywczych. Kakao słynie z bogactwa polifenoli oraz licznych witamin i minerałów, co sprawia, że kawa z czekoladą doskonale wpływa na pracę mózgu i poprawia pamięć oraz koncentrację. Warto też wspomnieć, że kakao pomaga obniżyć rozdrażnienie i uczucie lęku i rozdrażnienia, które towarzyszy niektórym po wypicie dużych ilości kawy.
Jak zrobić kawę z czekoladą? Nic prostszego. Wystarczy wrzucić 1 kostkę brązowej tabliczki do filiżanki, a następnie zalać ją gorącą kawą i dać jej się w niej powoli rozpuścić. Tak przygotowany napój można pić solo lub z mlekiem czy szczyptą cynamonu.
Czym zastąpić cukier? Inne pomysły
Jeśli lubicie naturalny smak kawy i nie chcecie w nim nuty kakao, możecie też dosłodzić ją innymi zdrowymi alternatywami białego cukru. W tej roli świetnie sprawdzą się także:
- miód,
- ksylitol,
- syrop klonowy,
- syrop z agawy,
- stevia,
- erytrytol.