Zabrakło wam cukru, a gorzka kawa wam nie smakuje? A może staracie się ograniczyć to białe słodzidło lub całkowicie z niego zrezygnować? Nie musicie odmawiać sobie ulubionego smaku. Mamy znacznie lepszy dodatek, który dosłodzi małą czarną, a dodatkowo jeszcze bardziej podkręci jej smak. Spróbujcie, a gwarantujemy, że zakochacie się w tym połączeniu.

Co dodać do kawy zamiast cukru?

Świetnym zamiennikiem białego słodziła będzie 1 kostka ulubionej czekolady, która nie tylko ją osłodzi, ale dodatkowo złagodzi naturalną goryczkę kawy i wyciągnie z niej maksimum aromatu. Co więcej, ten dodatek sprawi, że mała czarna będzie jeszcze cenniejsza dla zdrowia, gdyż zyska więcej cennych składników odżywczych. Kakao słynie z bogactwa polifenoli oraz licznych witamin i minerałów, co sprawia, że kawa z czekoladą doskonale wpływa na pracę mózgu i poprawia pamięć oraz koncentrację. Warto też wspomnieć, że kakao pomaga obniżyć rozdrażnienie i uczucie lęku i rozdrażnienia, które towarzyszy niektórym po wypicie dużych ilości kawy.

Jak zrobić kawę z czekoladą? Nic prostszego. Wystarczy wrzucić 1 kostkę brązowej tabliczki do filiżanki, a następnie zalać ją gorącą kawą i dać jej się w niej powoli rozpuścić. Tak przygotowany napój można pić solo lub z mlekiem czy szczyptą cynamonu. 

Czym zastąpić cukier? Inne pomysły

Jeśli lubicie naturalny smak kawy i nie chcecie w nim nuty kakao, możecie też dosłodzić ją innymi zdrowymi alternatywami białego cukru. W tej roli świetnie sprawdzą się także:

  • miód,
  • ksylitol,
  • syrop klonowy,
  • syrop z agawy,
  • stevia,
  • erytrytol.