Choć często przynosimy te listki ze sklepu, to zwykle w domu od razu je odcinamy i wyrzucamy do kosza, a zjadamy tylko ich korzenie. To wielka strata, gdyż to właśnie w zielonej natce kryje się najwięcej dobroci. Zobaczcie, jakie właściwości ma ta niedoceniona zielenina, a już nigdy nie wyrzucicie jej do śmietnika.
Na co są dobre liście rzodkiewki?
Ta niedoceniona część rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, która świetnie wpływa na cały organizm. Mało kto wie, że zawierają więcej witamin i minerałów niż same korzenie rzodkiewek. Dzięki temu działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność i pomagają uregulować ciśnienie tętnicze, jednak najcenniejszą ich właściwością jest wspomaganie trawienia. To właśnie z tego działania słyną najbardziej, dlatego przyrządza się z nich herbatkę na wszelkiego rodzaju problemy trawienne. Taki napar z liści rzodkiewki może zastąpić niejeden specyfik z apteki, gdyż ma działanie żółciopędne i wspomaga pracę wątroby, dzięki czemu zwalcza niestrawność i zaparcia. Zobaczcie, jak go pić.
Herbata z liści rzodkiewki - przepis
Jak zrobić herbatę z liści rzodkiewki? Na początku dwa młode listki (najlepiej ze środka natki) należy dokładnie umyć i drobno posiekać, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie napar przecedzamy przez sitko i pijemy solo lub dosładzamy miodem.
Tak przygotowaną herbatkę można pić nawet 3 razy dziennie przed posiłkami. Należy jednak zaznaczyć, że do przygotowania naparu należy używać tylko rzodkiewki ze sprawdzonego źródła, a najlepiej z upraw ekologicznych. Pęczki z hipermarketu nie będą dobrym materiałem na napar, gdyż nigdy nie mamy pewności, czym były pryskane.

















