Śniadanie to najważniejszy posiłek w dniu. Wiemy to od dawna. Większość stara się właśnie rano dostarczyć organizmowi najwięcej cennych substancji, by cały dzień pracować na wysokich obrotach. Jednak okazuje się, ze nawet zdrowe składniki zjedzone na pusty żołądek mogą zrobić więcej złego niż dobrego. Oto kilka produktów, które z założenia są bardzo zdrowe, ale nie powinny być jedzone na czczo. Dlaczego? Już tłumaczymy.

Jogurty
Jogurtu jedzony na pusty żołądek, to zły pomysł. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego, gdy trafią do żołądka napotkają dużą ilość soków trawiennych. To spowoduje, że całkowicie stracą swoje prozdrowotne właściwości. Można temu zapobiec w prosty sposób. Wystarczy do jogurtu dodać inne składniki odżywczymi, czyli węglowodanami i tłuszczem. Najlepszym rozwiązaniem będzie dosypanie do jogurtu płatków owsianych i owoców.

Banany
Czy banan może zaszkodzić, gdy zjemy go na czczo? Wydaje się to niemożliwe, a jednak. Z jednej strony dostarczą dużo energii i witamin, ale z drugiej strony przez to, ze są bogate w cukry proste, ich zjedzenie spowoduje szybki spadek energii zaraz po śniadaniu. By do tego nie dopuścić połączcie je z produktami bogatymi w białka i tłuszcze, np. z orzechami. Taki mix spowolni proces rozkładania cukrów.

Cytrusy
Cytrusy ogólnie są bardzo zdrowe, jednak ważny jest czas ich jedzenia. Mogą być problematyczne dla osób mających problemy żołądkowe. Kiedy trafią do pustego żołądka mogą zwiększać produkcję kwasu żołądkowe i zakwaszać środowisko. Będzie się to objawiać nieprzyjemną zgagą. Mogą też spowolnić pracę przewodu pokarmowego, poprzez wysoką zawartość fruktozy. Lepiej więc sok z pomarańczy czy wodę z cytryną wypić po pierwszym posiłku. Po zjedzeniu cytrusa na śniadanie może zatem dopaść cię nieprzyjemna zgaga...

Mocno schłodzone napoje
Picie zimnych płynów na pusty żołądek może uszkodzić błonę śluzową i spowalniać procesy trawienia w ciągu dnia. Lepiej więc zacząć dzień od ciepłego napoju, który szybciej pobudzi metabolizm, a co za tym idzie przyspieszy trawienie.

Kawa
To chyba najbardziej kontrowersyjny produkt. Większość z nas sięga po kawę, jako pierwszą rzecz po przebudzeniu. Owszem, od razu da kopa i energię na kolejne godziny, jednak żołądek zdecydowanie tego nie lubi. Niestrawność i nadkwasota, to niejedyny problem. Kiedy dodamy do niej mleko spowoduje to nagły skok poziomu glukozy we krwi. Lepiej więc najpierw zjeśc coś konkretnego i dopiero potem sięgnąć po kawę, która wtedy zadziała najskuteczniej.