Co kryje się pod tajemniczą nazwą "polskie szparagi"? Właśnie tak za granicą nazywają młode pędy dzikiego chmielu, które nie tylko świetnie smakują, ale mają też cenne właściwości, bo działają antybakteryjnie i poprawiają trawienie. W Polsce pędy chmielu rosną dziko i można je zerwać podczas zwykłego spaceru, ale za granicą płaci się za nie fortunę, gdyż w Belgii, Niemczech czy Francji potrafią kosztować nawet 1000 euro za kilogram. Warto więc spróbować takiego rarytasu, tym bardziej, że możecie go mieć zupełnie za darmo, prosto z podwórka.
Gdzie szukać pędów chmielu?
Zwykle rosną one w lasach lub blisko rzek, ale można je znaleźć także w mieście. Najczęściej po prostu porastają murki i słupy, pną się po drzewach lub plączą pomiędzy ogrodzeniami. Zbiera się je od końcówki marca do maja, więc trzeba się spieszyć, bo to już końcówka sezonu.
Wybierając się po nie trzeba jednak pamiętać, aby wybierać tylko młode, białe lub zielone pędy. Te w brązowym kolorze są suche i twarde, więc nie nadają się już do spożycia. Musicie też zwrócić uwagę, aby nie ścinać i nie zrywać pędów w całości, tylko odłamywać samą górną część maksymalnie do 10-15 cm. Łatwo wyczujecie z resztą moment, w którym jeszcze są chrupkie, a już odrobinę niżej robią się twarde.
Jak wykorzystać pędy chmielu w kuchni?
Jak smakują młode pędy chmielu? Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci je spożyjecie, bo chrupane na surowo przypominają w smaku kiełki, a po obróbce termicznej nabierają posmaku podobnego do szparagów. Można je gotować lub smażyć na maśle z dodatkiem czosnku, a nawet kisić w słoikach. Najważniejsze jest to, aby przyrządzić je tuż po zbiorze, bo szybko wysychają i tracą walory smakowe.
Kiszone pędy chmielu - przepis
Składniki:
- duża garść pędów dzikiego chmielu,
- 1 l ciepłej wody,
- 1 łyżka soli,
- kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
- Ciepłą wodę mieszamy z solą, a następnie odstawiamy solankę do wystudzenia. W tym czasie dokładnie płuczemy pędy chmielu i obieramy ząbki czosnku.
- Pędy chmielu zwijamy i wkładamy do czystych i wysuszonych słoików. Do każdego naczynia wrzucamy też po ząbku czosnku i całość zalewamy wystudzoną solanką.
- Mocno zakręcamy wieczka słoików i odstawiamy gotowe pędy chmielu na około 2-3 dni.
















