Lubicie śledzie, ale znudziły się już wam w tradycyjnej wersji? Cebulka, ocet i olej to nuda, dlatego warto poeksperymentować z innymi, bardziej nietypowymi składnikami marynaty. Jednym z takich nietypowych przepisów są śledzie z herbatą. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę, a będziecie zachwyceni.

Po co herbata do marynowania śledzi?

Choć przy pierwszej styczności z taką recepturą można się mocno zdziwić, to po spróbowaniu, okazuje się, że ten duet idealnie do siebie pasuje. Ten nietypowy składnik fantastycznie łagodzi mocny zapach śledzi i aromatyzuje je nutą bergamotki. Co więcej, śledzie w herbacie nabierają pięknego koloru i delikatnej konsystencji.

Drugim niezwykle ważnym składnikiem tej nietypowej marynaty do śledzi są skórki cytrusowe. Wykorzystujemy tu zarówno łupinkę z cytryny, jak i grejpfruta. Musimy tylko pamiętać, aby obierać bardzo cienko samą skórkę, bez białej błonki, gdyż w przeciwnym razie marynata stanie się gorzka.

Sam proces przygotowania jest już banalnie prosty, jednak wymaga trochę cierpliwości, gdyż śledzie w herbacianej marynacie muszą odstać aż 2 dni, aby dobrze przeszły wszystkimi smakami i aromatami.

Przepis na śledzie w herbacie

Składniki:

  • 200 g płatów śledziowych w oleju
  • 2 torebki herbaty Earl Grey
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała cebula
  • ćwierć łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • skórka z połowy grejpfruta
  • skórka z 1 cytryny
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w 2cm kawałki i przekładamy do miski.

2. Pokrojone śledzie dokładnie mieszamy z miodem, a następnie przekładamy je do słoika. Do naczynia wrzucamy też torebki herbaty i wszystko zalewamy olejem. Zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki na całą noc. 

3. Kolejnego dnia wyjmujemy ze słoika torebki herbaty i dorzucamy drobno posiekaną cebulkę, startą skórkę z cytrusów oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie ponownie zakręcamy słoik i odstawiamy go na kolejną noc do lodówki.