Macie ochotę na śledzika, ale znudziła się wam już jego klasyczna wersja z olejem lub w zalewie octowej? Spróbujcie zalać go innym popularnym płynem, a już zawsze będziecie tak robić. Taka zalewa wychodzi za pół darmo, a sprawia, że śledzie smakują lepiej niż kiedykolwiek.
W czym namoczyć śledzie, aby były smaczniejsze?
Okazuje się, że do moczenia śledzi genialnie sprawdza się pewien płyn, który, choć często gości w naszych kuchniach, nie jest wcale kojarzony z rybami. Ta tajemnicza zalewa to nic innego jak zwykły sok z ogórków kiszonych, który zwykle wylewamy ze słoika prosto do zlewu. Tymczasem ten płyn sprawi, że śledzie staną się nie tylko bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, ale także będą miały znacznie delikatniejszą konsystencję. Dla uzyskania maksymalnego smaku najlepiej wymieszać zalewę z ogórków z musztardą oraz olejem i zostawić śledzie w takiej mieszance na kilka godzin. Spróbujcie sami, a będziecie zaskoczeni jak smaczny może być śledź w takiej odsłonie.
Przepis na śledzie w zalewie z ogórków kiszonych
Składniki:
- 4 filety matjas
- pół szklanki oleju
- pół szklanki soku z ogórków kiszonych
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przepis zaczynamy dzień wcześniej, od porządnego wymoczenia śledzi.
2. Kolejnego dnia wymoczone śledzie kroimy w grubsze paski. Cebulkę obieramy i siekamy w drobne piórka.
3. Sok z ogórków kiszonych mieszamy z olejem, musztardą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kawałki śledzi i cebulkę. Wszystko przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Moczenie śledzi - inne metody
Moczenie śledzi w wodzie to najprostsza i najczęściej wykorzystywana metoda, jednak jeśli chcecie, aby były one jeszcze ciekawsze w smaku i miały delikatniejszą konsystencję, możecie wykorzystać do namaczania kilka innych produktów. Świetnie sprawdzą się do tego także:
- mleko,
- maślanka,
- kefir,
- jasne piwo,
- wino.