Jagody tej rośliny nazywane są też „owocami 5 smaków”. Skórka i to, co tuż pod nią, jest słodkie, miąższ jest kwaśny, nasiona cierpkie, a ekstrakt słony. Nadają się one nie tylko do podziwiania, ale też do jedzenia - tak, jak rokitnik. Najlepiej smakują jako przetwory - jeśli więc znudziły wam się truskawki, maliny czy wiśnie, poszukajcie koniecznie tych kuleczek. Zaczerwienią się i będą gotowe do zebrania od końcówki sierpnia do października.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Powodów jest bez liku - i do tej kategorii zaliczają się wszystkie jagody. Nie tylko znane nam borówki, ale i pozostałe owoce-kulki „prosto z krzaczka”, w tym agrest, jeżyny czy czarne i czerwone porzeczki. Są one cenione i coraz popularniejsze ze względu na zawartość antocyjanów. Są to związki, dzięki którym wasze dłonie i buzie stają się fioletowe od jagód. Antocyjany są jednak nie tylko barwnikiem różnych owoców jagodowych.
Należą one również do silnych antyoksydantów, które nie tylko opóźniają starzenie, ale też chronią przed stanami zapalnymi różnego rodzaju, dbają o serce i o mózg. Naukowcy z Harvard Medical School podają też, że u kobiet, które jedzą więcej niż 3 porcje (filiżanki) borówek lub truskawek tygodniowo, ryzyko zawału serca jest mniejsze niż u tych, które jedzą ich bardzo mało. Regularne jedzenie jagód pomaga też poprawić pamięć i zdolności poznawcze.
Oprócz najpopularniejszych owoców jagodowych, które znają i zajadają wszyscy, istnieją również takie, o których mało kto pomyślałby, że są jadalne. Cytryniec chiński na pewno wiele razy widzieliście na posesji u sąsiadów czy wokół altany. Nie służy on jednak jedynie do ozdoby. Z jego owoców ucieszą się również ci, którzy uwielbiają robić i jeść przetwory.
Cytryniec chiński - co to takiego?
Cytryniec chiński to szybko rosnące pnącze, nazywane również „chińską pnącą magnolią”. Roślina co roku przyrasta o ok. 1 m, a pojedyncze pnącze może osiągnąć do 10 m długości. Kwiaty i liście po potarciu wydzielają bardzo przyjemny, świeży zapach. Owoce (niewielkie, kuliste, intensywnie czerwone jagody) pojawiają się dopiero po 4-6 latach, ale warto na nie poczekać. Według specjalistów medycyny chińskiej cytryniec chiński to obok żeńszenia jedna z najbardziej dobroczynnych roślin.
Właściwości cytryńca chińskiego
Co wyróżnia tę roślinę spośród innych jagód? Są to substancje czynne o wielu przydatnych funkcjach - lignany. Są one zaliczane do polifenoli i fitoestrogenów i, podobnie jak antocyjany, mają właściwości antyoksydacyjne. Lignany:
- chronią wątrobę i wspierają walkę z jej dolegliwościami
- zapobiegają uszkodzeniom wątroby i wspierają jej regenerację
- koją i usuwają stany zapalne różnego rodzaju w organizmie
- łagodzą napięcie psychiczne, rozdrażnienie, uczucie niepokoju i przewlekły stres
Lignany znajdziecie nie tylko w cytryńcu. Są obecne również w sezamie i siemieniu lnianym - w oleistych ziarnach i w produktach pełnoziarnistych.
Jagody cytryńca zawierają również:
- „witaminę młodości” (E)
- witaminę P
- garbniki
- saponiny
- kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy)
- schizandrynę (substancję wzmacniającą)
- łatwo przyswajalne minerały: magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, molibden i cynk
Chińczycy uważają, że wystarczą zaledwie 3 miesiące jedzenia jagód (lub picia naparów z cytryńca lub jego liści), aby uzyskać jeszcze więcej korzystnych efektów, w tym:
- młodszy wygląd
- lepszy wzrok
- więcej energii i witalności
- lepsze samopoczucie (nastrój)
Jak jeść owoce cytryńca chińskiego?
Owoce cytryńca w przetworach mają przyjemny, odświeżający smak. Najlepiej potraktować je jak rokitnik: zrobić z nich dżem, konfiturę, syrop lub sok. Pozytywne efekty regularnego jedzenia dżemu lub picia naparu z cytryńca odczują przede wszystkim osoby przewlekle zmęczone, wyczerpane i pozbawione energii oraz zmagające się z niedokrwistością, problemami ze wzrokiem, wątrobą czy trawieniem.
Cytryniec nie jest za to polecany osobom, które:
- są nadpobudliwe nerwowo
- cierpią na bezsenność
- mają nadciśnienie
- mają zaburzenia pracy serca
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
Jeśli chcecie wycisnąć z jagód cytryńca jak najwięcej i na jak najdłużej, zawekujcie je w przetworach, kiedy będą owocować lub zasuszcie. Świeże owoce suszcie najpierw na świeżym powietrzu przez ok. 2-3 dni, a następnie dosuszcie w piekarniku, w temp. 40 st. C lub w suszarce do żywności. Dobrze wysuszone, przechowywane w hermetycznie zamykanym pojemniku owoce posłużą wam nawet przez kilka lat.
Jak zrobić napój z jagód cytryńca? 4-5 łyżek suszonych owoców zagotujcie w 2 szklankach wody i gotujcie przez 10 minut. Pijcie po zjedzeniu śniadania. Lepiej nie róbcie tego wieczorem, bo cytryniec może pobudzać. Parzyć możecie również liście cytryńca - świeże lub suszone, z podobnymi efektami.














