Tłusty czwartek coraz bliżej, więc wszyscy szukamy ciekawych pomysłów na słodkości. Jeśli więc tradycyjne pączki, faworki i pieczone rogaliki już wam się znudziły, koniecznie przetestujcie ten przepis. Gwarantujemy, że będzie hitem na stole.
Jak zrobić deser 2w1?
Ciasto drożdżowe to baza do wielu przepysznych i bardzo różnorodnych deserów. Można z niego przygotować zarówno pyszności z pieca, jak i te z głębokiego tłuszczu. Co, jednak gdyby nieco zamieszać i przygotować miks dówch popularnych słodkości w jednym? Rogaliki pączkowe biorą swoją nazwę od tego, że zamiast pieczenia, smaży się je w głębokim tłuszczu jak pączki. Sprężyste i chrupkie ciasto, wypełnione aksamitnie gładkim i gęstym kremem śmietanowym z mascarpone nie tylko genialnie smakuje, ale i przepięknie się prezentuje. Ten pomysłowy przepis pochodzi z bloga swojskiejedzonko. Jeśli więc już sam jego opis pobudził wasze ślinianki, koniecznie spróbujcie go przygotować, a wyprawicie prawdziwą ucztę swoim podniebieniom.
Przepis na rogaliki pączkowe
Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki + 1 łyżka do rozczynu
- 150 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
- 100 g świeżych drożdży
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- pół litra mleka + 3 łyżki do rozczynu
- 100 g masła
- kilka kropli aromatu waniliowego
- kieliszek spirytusu
krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- cukier i cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszamy i zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka. Dodajemy odrobinę cukru i mąki, wszystko rozcieramy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
2. W międzyczasie żółtka i 1 całe jajko ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Następnie dolewamy wystudzone mleko oraz zaczyn drożdżowy i wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto, a na koniec dodajemy spirytus. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, a następnie wałkujemy i kroimy wykrajamy niewielkie trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik, a uformowane rogaliki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
4. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego partiami rogaliki. Smażymy je na złoty kolor, a następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Kiedy rogale stygną, przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy na gęstą masę. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, aby nieco się schłodził i stężał.
6. Każdego rogalika lekko nacinamy wzdłuż przez środek (nie przecinamy całkowicie na 2 części) i wypełniamy kremem. Nadziane rogaliki posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.