Najpierw żmudne zagniatanie ciasta i czekanie aż wyrośnie, potem wałkowanie i formowanie, a na koniec smażenie. Wszystkie te czynności sprawiają, że od wyciągnięcia składników z lodówki do wgryzienia się w pączka mijają długie godziny. Można jednak kilkukrotnie przyspieszyć cały ten proces. Jak zrobić błyskawiczne pączki? Oto przepis dla niecierpliwych, czyli minimum składników i pracy, dających maksymalnie pyszny efekt.
Jak zrobić błyskawiczne pączki?
Tym genialnym w swojej prostocie przepisem podzieliła się na znana i lubiana TikTokerka @nathallae, znana z udziału w programie MasterChef.
Przepis na ekspresowe pączki
Składniki:
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g),
- 300g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- smalec do smażenia
- cukier puder do dekoracji
- opcjonalnie czekolada do nadziewania
Przygotowanie: