Najpierw żmudne zagniatanie ciasta i czekanie aż wyrośnie, potem wałkowanie i formowanie, a na koniec smażenie. Wszystkie te czynności sprawiają, że od wyciągnięcia składników z lodówki do wgryzienia się w pączka mijają długie godziny. Można jednak kilkukrotnie przyspieszyć cały ten proces. Jak zrobić błyskawiczne pączki? Oto przepis dla niecierpliwych, czyli minimum składników i pracy, dających maksymalnie pyszny efekt.

Jak zrobić błyskawiczne pączki?

 

Tym genialnym w swojej prostocie przepisem podzieliła się na znana i lubiana TikTokerka @nathallae, znana z udziału w programie MasterChef.

 

Przepis na ekspresowe pączki

Składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g),
  • 300g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
  • opcjonalnie czekolada do nadziewania

 

Przygotowanie: