Najpierw żmudne zagniatanie ciasta i czekanie aż wyrośnie, potem wałkowanie i formowanie, a na koniec smażenie. Wszystkie te czynności sprawiają, że od wyciągnięcia składników z lodówki do wgryzienia się w pączka mijają długie godziny. Można jednak kilkukrotnie przyspieszyć cały ten proces. Jak zrobić błyskawiczne pączki? Oto przepis dla niecierpliwych, czyli minimum składników i pracy, dających maksymalnie pyszny efekt.
Jak zrobić błyskawiczne pączki?
Okazuje się, że do zrobienia pulchnych i chrupiących pączków wcale nie potrzebujemy drożdży, mleka i jajek. Nie musimy też wyjmować w szuflady wałka, a czas poświęcony na czekanie, aż ciasto wyrośnie, możemy wykorzystać na pałaszowanie gotowych słodkości. Jak to możliwe? Ekspresowe pączki można zrobić w jednej misce, mieszając jogurt grecki, mąkę i proszek do pieczenia. Te 3 składniki wystarczy tylko wymieszać i od razu można je smażyć. Ciasto nie wymaga też wałkowania, gdyż nakłada się je łyżką wprost do gorącego tłuszczu. Teraz zostaje już tylko chwila smażenia i szybkie pączki są gotowe w mniej niż 15 minut.
Tym genialnym w swojej prostocie przepisem podzieliła się popularna TikTokerka @nathallae, znana z udziału w programie MasterChef.
@nathallae Ekspresowe pączki z 2 składników 🥰🍫 #pączki #szybkieprzepisy #deser ♬ Babel - Gustavo Bravetti
Przepis na ekspresowe pączki
Składniki:
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g),
- 300g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- smalec do smażenia
- cukier puder do dekoracji
- opcjonalnie odrobina ekstraktu waniliowego i czekolada do nadziewania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki za pomocą łyżki (na tym etapie możemy dodać do środka nadzienie). Następnie przekładamy pączki z łyżki wprost do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.