Te liście to jeden z najbardziej niedocenionych produktów w kuchni. Wykorzystuje się je do wielu smakowitych przepisów kuchni greckiej, rumuńskiej czy tureckiej, jednak my wciąż się do nich nie przekonaliśmy. A warto, bo to prawdziwa skarbnica wartościowych składników. Poznajcie je i czym prędzej zaproście do swoich kuchni.

Zapomniane liście popularnego owocu

Wszyscy kochamy winogrona i przygotowywane z nich napoje oraz przetwory, ale mało kto pamięta o liściach tej rośliny. Tymczasem są one równie cennym w kuchni składnikiem, a do tego źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy C, D, A, E oraz te z grupy B, a także magnez, żelazo, potas i fosfor. Co więcej, liście winogron mają też sporo błonnika i resweratrolu, czyli wartościowego antyoksydantu. 

Liście winogron - właściwości

Tak bogaty skład przekłada się na ogrom pozytywnych właściwości. Zobaczcie, na co pomagają liście z winogron, a od razu zapragniecie ich spróbować:

  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • działają przeciwzapalnie,
  • wzmacniają odporność,
  • regulują pracę jelit,
  • pomagają oczyszczać nerki i pęcherz,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • przynoszą ulgę przy wrzodach żołądka.

Co można zrobić z liści winogron?

Aby skorzystać z powyższych korzyści, liście winogron można jeść solo, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Warto je też kisić i marynować, zarówno bez dodatków, jak i dla podkręcenia smaku takich przetworów jak np. ogórki kiszone. 

Pysznym i sycącym pomysłem na liście winogron będą też greckie gołąbki, czyli dolmadakia, czy inaczej dolmades. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak nasz rodzimy przysmak, a przeróżne farsze można dobierać według upodobań.

Kiedy zbierać liście winogron?

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami własnych winorośli, koniecznie zbierajcie te cenne listki, szczególnie że można to robić aż od czerwca do początku września.