Sezon na truskawki właśnie startuje, a to znaczy, że już za chwilę będą coraz tańsze i pojawią się na każdym rogu. Wtedy wszyscy będziemy kupowali je na kilogramy i pałaszowali w mgnieniu oka. Warto jednak pamiętać, aby wykorzystywać je w pełni, a zwykle pomijamy jeden niezwykle cenny element. Zobaczcie, ile w nim wartości, a już nigdy go nie wyrzucicie.

Czy można jeść szypułki?

Wszyscy z kochamy smak truskawek, ale zanim je spałaszujemy, najpierw pieczołowicie odrywamy szypułki. Zwykle wyrzucamy je do kosza, a to ogromny błąd, gdyż zarówno łodyżka, jak i listki truskawek są jadalne i mają w sobie mnóstwo cennych składników, dlatego wyrzucanie ich do śmieci to ogromna strata. 

Młode szypułki to naturalne antyoksydanty, które upiększają, odmładzają i chronią przed wieloma chorobami. Kryje się w nich bogactwo witaminy C oraz cenny chlorofil, który działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Tak bogaty skład sprawia, że szypułki truskawek przynoszą mnóstwo korzyści całemu organizmowi.

Szypułki truskawek - właściwości

Te niepozorne zielone listki to prawdziwy naturalny skarb dla zdrowia, urody i samopoczucia:

  • spowalniają starzenie się skóry,
  • łagodzą podrażnienia skórne,
  • wspomagają regenerację organizmu,
  • poprawiają trawienie,
  • działają odprężająco,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • pomagają przy dnie moczanowej,
  • chronią układ krążenia.

Co zrobić z szypułek?

Szypułki truskawek można miksować w koktajlach i dodawać do wyciskanych soków. Taki zielony dodatek nie wpłynie zbyt mocno na smak naszej mieszanki, za to doda jej mnóstwa cennych składników odżywczych. 

Można też zrobić z nich napar lub wrzucać je do parzenia zwykłej herbaty. Dzięki temu napój nabierze nie tylko więcej wartości, ale i ciekawego smaku i aromatu. Należy jednak pamiętać, że zalewanie szypułek wrzątkiem pozbawi je cennej witaminy C, dlatego mimo wszystko polecamy jak najczęściej używać ich na surowo.

Można z nich też nastawić aromatyczną nalewkę lub fantastyczny domowy ocet smakowy, idealny do dresingów sałatkowych. A jeśli już o zieleninie mowa, surowe szypułki warto też dorzucać je jako składnik surówek i sałatek.