Sezon na truskawki właśnie startuje, a to znaczy, że już za chwilę będą coraz tańsze i pojawią się na każdym rogu. Wtedy wszyscy będziemy kupowali je na kilogramy i pałaszowali w mgnieniu oka. Warto jednak pamiętać, aby wykorzystywać je w pełni, a zwykle pomijamy jeden niezwykle cenny element. Zobaczcie, ile w nim wartości, a już nigdy go nie wyrzucicie.
Czy można jeść szypułki?
Wszyscy z kochamy smak truskawek, ale zanim je spałaszujemy, najpierw pieczołowicie odrywamy szypułki. Zwykle wyrzucamy je do kosza, a to ogromny błąd, gdyż zarówno łodyżka, jak i listki truskawek są jadalne i mają w sobie mnóstwo cennych składników, dlatego wyrzucanie ich do śmieci to ogromna strata.
Młode szypułki to naturalne antyoksydanty, które upiększają, odmładzają i chronią przed wieloma chorobami. Kryje się w nich bogactwo witaminy C oraz cenny chlorofil, który działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Tak bogaty skład sprawia, że szypułki truskawek przynoszą mnóstwo korzyści całemu organizmowi.
Szypułki truskawek - właściwości
Te niepozorne zielone listki to prawdziwy naturalny skarb dla zdrowia, urody i samopoczucia:
- spowalniają starzenie się skóry,
- łagodzą podrażnienia skórne,
- wspomagają regenerację organizmu,
- poprawiają trawienie,
- działają odprężająco,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- regulują ciśnienie krwi,
- pomagają przy dnie moczanowej,
- chronią układ krążenia.
Co zrobić z szypułek?
Szypułki truskawek można miksować w koktajlach i dodawać do wyciskanych soków. Taki zielony dodatek nie wpłynie zbyt mocno na smak naszej mieszanki, za to doda jej mnóstwa cennych składników odżywczych.
Można też zrobić z nich napar lub wrzucać je do parzenia zwykłej herbaty. Dzięki temu napój nabierze nie tylko więcej wartości, ale i ciekawego smaku i aromatu. Należy jednak pamiętać, że zalewanie szypułek wrzątkiem pozbawi je cennej witaminy C, dlatego mimo wszystko polecamy jak najczęściej używać ich na surowo.
Można z nich też nastawić aromatyczną nalewkę lub fantastyczny domowy ocet smakowy, idealny do dresingów sałatkowych. A jeśli już o zieleninie mowa, surowe szypułki warto też dorzucać je jako składnik surówek i sałatek.