Zarówno domowe przetwory z truskawek i innych owoców, jak i te kupne często skrywają w sobie sporo cukru. Nie każdy o tym wie, ale możemy przygotować je w nieco inny sposób. Poznajcie tę sprytną metodę, a wasze domowe przetwory będą o połowę mniej kaloryczne. Nie musicie bać się, że się zepsują. Będą stały przez cały rok i smakowały tak samo dobrze. Zobaczcie, czym można zastąpić cukier w przetworach, a będziecie zaskoczeni.

Czy da się zrobić dżem bez cukru?

Nasze babcie nie wyobrażały sobie dżemów i konfitur bez dodatku cukru, bo to właśnie on konserwował owoce. Okazuje się jednak, że z biegiem lat odkryto genialny sposób na ominięcie tego dodatku. Wystarczy zastosować metodę jagnizacji, w której cukier zamienicie na szczyptę soli. Brzmi dziwnie, ale działa doskonale. Poznajcie ten wyjątkowy sposób, a od razu zechcecie go wypróbować we własnych kuchniach.

Jagnizacja owoców - na czym polega?

Tajemniczo brzmiąca jagnizacja to nic innego jak duszenie owoców lub warzyw we własnym soku. Po co jednak dodatek słonej przyprawy? Okazuje się, że sól rewelacyjnie podkreśla smak owoców i wydobywa ich naturalną słodycz, a dodatkowo pozwala zachować piękny kolor przetworów. Ważne jednak, aby nie przesadzić z jej dodatkiem. W przeciwnym razie uzyskamy efekt odwrotny od zamierzonego. Wystarczy więc dodać dosłownie 1 niewielką szczyptę. Najlepiej sprawdzi się tu sól gruboziarnista.

Jagnizacja owoców to fantastyczne rozwiązanie dla wszystkich osób, którzy unikają cukru lub są na diecie odchudzającej. Poza tym, przygotowane w ten sposób przetwory z pewnością zasmakują fanom zdrowego odżywiania. To świetna alternatywa dla słodkich konfitur.

Jagnizacja owoców – przepis na pyszne truskawki ze słoika

W czerwcu oraz lipcu warto wykorzystać sezon na pyszne truskawki i zrobić z nich wyśmienite przetwory. Pamiętajcie, żeby wybierać świeże owoce, bez jakichkolwiek oznak chorób. Najlepiej kupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Do wykonania przetworu należy przygotować tylko dwa składniki:

  • truskawki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie usuńcie z nich szypułki i pokrójcie owoce na mniejsze kawałki.
  2. Truskawki wrzućcie do garnka z podwójnym dnem. Posypcie je szczyptą soli. Całość gotujcie na małym ogniu.
  3. Na końcu przełóżcie owoce do czystych oraz suchych słoików. Pasteryzujcie je przez ok. 25 minut.

Truskawki ze słoika świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, kompotu, a nawet koktajlu. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce. Podobne przetwory z łatwością przygotujecie również na bazie innych owoców takich jak maliny lub jabłka.