Zarówno domowe przetwory z truskawek i innych owoców, jak i te kupne często skrywają w sobie sporo cukru. Nie każdy o tym wie, ale możemy przygotować je w nieco inny sposób. Poznajcie tę sprytną metodę, a wasze domowe przetwory będą o połowę mniej kaloryczne. Nie musicie bać się, że się zepsują. Będą stały przez cały rok i smakowały tak samo dobrze. Zobaczcie, czym można zastąpić cukier w przetworach, a będziecie zaskoczeni.
Czy da się zrobić dżem bez cukru?
Nasze babcie nie wyobrażały sobie dżemów i konfitur bez dodatku cukru, bo to właśnie on konserwował owoce. Okazuje się jednak, że z biegiem lat odkryto genialny sposób na ominięcie tego dodatku. Wystarczy zastosować metodę jagnizacji, w której cukier zamienicie na szczyptę soli. Brzmi dziwnie, ale działa doskonale. Poznajcie ten wyjątkowy sposób, a od razu zechcecie go wypróbować we własnych kuchniach.
Jagnizacja owoców - na czym polega?
Tajemniczo brzmiąca jagnizacja to nic innego jak duszenie owoców lub warzyw we własnym soku. Po co jednak dodatek słonej przyprawy? Okazuje się, że sól rewelacyjnie podkreśla smak owoców i wydobywa ich naturalną słodycz, a dodatkowo pozwala zachować piękny kolor przetworów. Ważne jednak, aby nie przesadzić z jej dodatkiem. W przeciwnym razie uzyskamy efekt odwrotny od zamierzonego. Wystarczy więc dodać dosłownie 1 niewielką szczyptę. Najlepiej sprawdzi się tu sól gruboziarnista.
Jagnizacja owoców to fantastyczne rozwiązanie dla wszystkich osób, którzy unikają cukru lub są na diecie odchudzającej. Poza tym, przygotowane w ten sposób przetwory z pewnością zasmakują fanom zdrowego odżywiania. To świetna alternatywa dla słodkich konfitur.
Jagnizacja owoców – przepis na pyszne truskawki ze słoika
W czerwcu oraz lipcu warto wykorzystać sezon na pyszne truskawki i zrobić z nich wyśmienite przetwory. Pamiętajcie, żeby wybierać świeże owoce, bez jakichkolwiek oznak chorób. Najlepiej kupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Do wykonania przetworu należy przygotować tylko dwa składniki:
- truskawki,
- sól.
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie usuńcie z nich szypułki i pokrójcie owoce na mniejsze kawałki.
- Truskawki wrzućcie do garnka z podwójnym dnem. Posypcie je szczyptą soli. Całość gotujcie na małym ogniu.
- Na końcu przełóżcie owoce do czystych oraz suchych słoików. Pasteryzujcie je przez ok. 25 minut.
Truskawki ze słoika świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, kompotu, a nawet koktajlu. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce. Podobne przetwory z łatwością przygotujecie również na bazie innych owoców takich jak maliny lub jabłka.















