Odpływ w kuchennym zlewie to jedno z najbardziej zabrudzonych miejsc, które często przysparza nam problemów. Zalegające tam resztki jedzenia stale zatykają rury, co skutkuje nie tylko stojącą wodą, ale i nieprzyjemnym zapachem. Jak temu zapobiec? Oczywiście regularne czyszczenie zlewu to podstawa, ale każde sprzątanie warto zakończyć włożeniem do zlewu plasterka cytryny, To genialny patent, który powinna znać każda sprytna pani domu.

Jak działa cytryna w zlewie?

Stosujecie do rur popularne preparaty i granulki? Nie wydawajcie na nie pieniędzy. Możecie osiągnąć podobny efekt znacznie taniej i naturalnie, bez używania żrącej chemii. Okazuje się, że zwykły plaster cytryny położony w odpływie neutralizuje zapachy i przeczyszcza rury równie dobrze, jak wspomniane środki ze sklepu. Wszystko za sprawą kwasów, zawartych w soku z cytrusa, które usuwają zanieczyszczenia i niwelują nieprzyjemną woń zalegających resztek jedzenia.

Ważna jest jednak systematyczność, gdyż plasterek cytryny należy wymieniać na nowy co 2 dni. W przeciwnym razie efekt będzie odwrotny i zamiast odświeżenia, uzyskamy nieprzyjemny zapach psującego się miąższu, a co gorsza, przyciągniemy muszki owocówki.

Do czego jeszcze przyda się cytryna w kuchni?

Tym popularnym owocem nie tylko odświeżymy zlew, ale i zrobimy wiele innych pożytecznych rzeczy. Cytryna sprawdzi się bowiem również do:

  • odświeżania zmywarki,
  • usuwania kamienia z armatury,
  • jako zamiennik gąbki do mycia naczyń,
  • odkażania drewnianych desek do krojenia,
  • usuwania z tkanin plam po owocach,
  • pochłaniania zapachów w lodówce,
  • czyszczenia tłustych zabrudzeń w piekarniku,
  • wybielania fug w kuchni i łazience,
  • odstraszania komarów i innych owadów.