Surówka z kapusty pasuje do bardzo wielu dań, świetnie współgra z mięsami, ale nie tylko. Będzie też idealna jako dodatek do ryb lub mącznych potraw. Zazwyczaj dodaje się do niej cebulę i startą na tarce marchewkę oraz koperek. My mamy jednak znacznie ciekawszy pomysł na jej przygotowanie.
Surówka z kapusty z 1 szczególnym dodatkiem
Jeśli do pokrojonej kapusty dodacie jabłko – surówka nabierze wspaniałej soczystości. Sprawi, że będzie też bardziej słodka. Oba te składniki, kapusta i jabłko, będą się razem doskonale komponować.
Surówka będzie pyszna i bardzo delikatna. W dodatku jej przygotowanie jest proste, szybkie i tanie. Możecie przyrządzić ją też w wersji nieco bardziej pikantnej, dodając odrobinę papryczki chili.
Przepis na surówkę z kapustą i jabłkiem
Potrzebne składniki:
- 100 g zielonego jabłka
- 400 g kapusty
- 1 ogórek sałatkowy
- posiekany koperek
- kilka kropli oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- sól i inne przyprawy (do smaku)
- kukurydza
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrójcie kapustę w cienkie plasterki.
- Następnie umyjcie ogórka i pokrójcie go w pierścienie, a później w paski.
- Obierzcie jabłko i pokrójcie w cienkie paski.
- Całość wrzućcie do miski, dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie.
- Wrzućcie posiekany koperek, doprawcie solą, pieprzem.
- Dodajcie jogurt oraz kukurydzę i ponownie wymieszajcie.