Surówka z kapusty pasuje do bardzo wielu dań, świetnie współgra z mięsami, ale nie tylko. Będzie też idealna jako dodatek do ryb lub mącznych potraw. Zazwyczaj dodaje się do niej cebulę i startą na tarce marchewkę oraz koperek. My mamy jednak znacznie ciekawszy pomysł na jej przygotowanie.

Surówka z kapusty z 1 szczególnym dodatkiem

Jeśli do pokrojonej kapusty dodacie jabłko – surówka nabierze wspaniałej soczystości. Sprawi, że będzie też bardziej słodka. Oba te składniki, kapusta i jabłko, będą się razem doskonale komponować.

Surówka będzie pyszna i bardzo delikatna. W dodatku jej przygotowanie jest proste, szybkie i tanie. Możecie przyrządzić ją też w wersji nieco bardziej pikantnej, dodając odrobinę papryczki chili.

Przepis na surówkę z kapustą i jabłkiem

Potrzebne składniki:

  • 100 g zielonego jabłka
  • 400 g kapusty
  • 1 ogórek sałatkowy
  • posiekany koperek
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • sól i inne przyprawy (do smaku)
  • kukurydza
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie kapustę w cienkie plasterki.
  2. Następnie umyjcie ogórka i pokrójcie go w pierścienie, a później w paski.
  3. Obierzcie jabłko i pokrójcie w cienkie paski.
  4. Całość wrzućcie do miski, dodajcie sok z cytryny i dokładnie wymieszajcie.
  5. Wrzućcie posiekany koperek, doprawcie solą, pieprzem.
  6. Dodajcie jogurt oraz kukurydzę i ponownie wymieszajcie.