Surówka z białej kapusty to klasyk, który idealnie pasuje do niemal każdej potrawy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu, ale nie tylko. Będzie świetnie komponować się też z bardziej wymyślnymi potrawami. Co więcej, jest szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zazwyczaj dodaje się do niej jedynie jabłko, marchewkę i koperek. Jeśli jednak postawicie na nieco zmienioną wersję tej surówki – stanie się jeszcze smaczniejsza.
Surówka z białej kapusty z 1 szczególnym dodatkiem
Choć z pozoru takie połączenie może wydawać się dziwne, to surówka z białej kapusty z dodatkiem kminku zyska naprawdę niepowtarzalny smak. Ten 1 mały dodatek nada jej też wyrazistości, dzięki czemu nabierze charakteru.
Kminek charakteryzuje się korzennym smakiem. Posiada również dobroczynne właściwości, a więc dobrze wpłynie na nasz organizm. Dzięki tej przyprawie zapomnicie o wzdęciach i uczuciu przejedzenia.
Jak jeszcze podkręcić smak surówki z białej kapusty?
Jeżeli chcecie jeszcze bardziej poeksperymentować z tą surówką – koniecznie dodajcie do niej paprykę, pora, kukurydzę lub selera naciowego. Możecie również wykorzystać świeżego ogórka – dzięki temu sałatka nabierze rześkości. Możecie pokroić go w plastry lub zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
Jako dodatek doskonale sprawdzą się także pestki słonecznika. Przez to, że nasionka są chrupiące – surówka będzie miała ciekawszą strukturę. Dzięki tym drobinkom "przemycicie" do organizmu też wiele cennych składników odżywczych, a danie będzie jeszcze bardziej wartościowe.