Młode ziemniaki Strzelczyka rozpływają się w ustach. W skład potrawy, oprócz tych popularnych warzyw, wchodzi również czosnek, koperek oraz duża ilość masła. Składniki te fantastycznie wzbogacają nie tylko aromat, ale także smak ziemniaków. Ponadto całe danie przygotujecie na jednej patelni w kilka minut. Poniżej zdradzamy jak je wykonać.

Młode ziemniaki Strzelczyka – przepis

Młode ziemniaczki Strzelczyka zachwycają chrupiącą, złotą skórką, delikatnym wnętrzem oraz wspaniałym aromatem. Do wykonania tej wyjątkowej potrawy potrzebne wam będą następujące składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • woda, 
  • pęczek koperku,
  • 80 g masła
  • czerwona słodka papryka,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól.

Na początku dokładnie wymyjcie ziemniaki. Przełóżcie je na dużą patelnię. Wlejcie niewielką ilość wody. Płyn powinien sięgać 1/4 wysokości naczynia. Posypcie warzywa solą. 

W międzyczasie umyjcie koper i dodajcie dwie gałązki zioła do ziemniaków. Patelnie przykryjcie. Całość gotujcie na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. 

W kolejnym kroku wylejcie wodę z patelni. Usuńcie koper. 

Ziemniaki podgrzewajcie jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż odparuje pozostała ilość wody. Czosnek obierzcie i pokrójcie na drobne kawałki. Posiekajcie koperek.

Do ziemniaków dodajcie 40 g masła. Smażcie warzywa, aż nabiorą delikatnego, rumianego koloru. Warzywa doprawcie solą i pieprzem. 

Następnie dodajcie czosnek oraz szczyptę słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszajcie, dodajcie pozostałą ilość masła. Na końcu posypcie ziemniaki posiekanym koperkiem. Gotowe danie wyłóżcie na talerz.

Młode ziemniaki Strzelczyka – z czym je podać?

Młode ziemniaki Strzelczyka wspaniale smakują same w sobie. Warto również zaznaczyć, że warzywa rewelacyjnie komponują się z kefirem, zasmażaną kapustą, a nawet sałatą ze śmietaną. Niektórzy podają je w towarzystwie jajka sadzonego. W takim wydaniu warto posypać je dodatkowo posiekaną natką pietruszki oraz doprawić pieprzem.

Młode ziemniaczki to także świetny dodatek do wielu potraw. Fantastycznie smakują z grillowanym oraz pieczonym mięsem. Ponadto polecamy połączyć je z innymi smażonymi warzywami np. marchewką, szparagami. W takim wydaniu stanowią ciekawą propozycję na obiad dla wszystkich osób będących na diecie wegetariańskiej.