Placuszki pieczarkowe to kulinarne odkrycie, które zachwyci miłośników grzybowych smaków. Należycie do nich? Koniecznie spróbujcie tego specjału według przepisu Tomasza Strzelczyka. Takie danie sprawdzi się idealnie, gdy macie ochotę na coś z pieczarkami, jednak nie przychodzi wam do głowy żadna konkretna potrawa, w której moglibyście je wykorzystać. Zainspirujcie się pomysłem Tomasza Strzelczyka – będzie szybko i bardzo smacznie.

Pomysł na pyszne pieczarkowe placki

Takie racuchy pieczarkowe sprawdzą się idealnie na śniadanie lub kolację, ale będą też świetną propozycją na obiad, ponieważ dzięki pieczarkom są dosyć sycące. Tę potrawę warto wprowadzić do swojego jadłospisu właśnie ze względu na te grzyby, ponieważ zawierają one błonnik pokarmowy i witaminy.

Zrobienie racuchów pieczarkowych nie wymaga zbyt dużych zdolności kulinarnych, a więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Będą też doskonałe jako "posiłek awaryjny", gdy nie macie czasu pichcić kilka godzin. Nie będziecie również potrzebować wielu składników.

Przepis na racuchy pieczarkowe

Potrzebne składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzućcie do miski 4 łyżki mąki pszennej, dodajcie 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 100 ml gazowanej wody.
  2. Doprawcie szczyptą soli i pieprzu.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie. Ciasto musi być bardziej gęste, niż to na naleśniki.
  4. Pokrójcie szczypiorek i od razu wrzućcie go do ciasta.
  5. Następnie pokrójcie pieczarki i również wrzućcie do ciasta.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie.
  7. Placki smażcie na oleju roślinnym na małym ogniu.

Jeśli macie ochotę, poza szczypiorkiem i pieczarkami, możecie dodać też swoje ulubione dodatki, np. koperek lub paprykę.